Gemeente Rotterdam


---

Nr. 134
6 juli 2006

EMBARGO TOT
VRIJDAG 7 JULI 2006 09.00 uur

Extra geld voor terugdringen voortijdig schoolverlaten regio Rotterdam

Tien procent minder voortijdige schoolverlaters (1538 jongeren) komend schooljaar in de Rotterdamse regio. Dit is het doel van het ministerie van Onderwijs, de gemeente Rotterdam en de ROC's Albeda en Zadkine voor 2006/2007. Om dit te bereiken sluiten de partijen vrijdag 7 juli een convenant in Den Haag. De Rotterdamse partijen geven daarin aan wat ze gaan doen om de daling te bereiken. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt hier 3 miljoen euro voor beschikbaar. Jeugdwethouder Leonard Geluk: "In Rotterdam hebben we de aanval op het voortijdig schoolverlaten al eerder geopend. Voor het nieuwe College is dit absolute topprioriteit. Met deze afspraken kunnen we onze inzet intensiveren".

De Rotterdamse partijen gaan onder meer de overgang van vmbo naar mbo versoepelen. Ook wordt het verzuim van leerlingen harder aangepakt. De toegang naar het mbo wordt verder verbeterd doordat jongeren vaker per jaar kunnen starten met een opleiding. De komende tijd werken de ROC's en de gemeente Rotterdam de onderlinge afspraken verder uit.

Voortijdig schoolverlaten
Voortijdige schoolverlaters zijn jongeren die zonder startkwalificatie het onderwijs (hebben) verlaten. Dat betekent dat zij zonder diploma (havo, vwo-, mbo-niveau 2 of hoger) hun opleiding verlaten. Op dit moment heeft ongeveer vier op de tien van de Rotterdamse jongeren van 22 jaar geen startkwalificatie. Begin 2006 is in Rotterdam het Aanvalsplan Voortijdig Schoolverlaten 2 van start gegaan om het voortijdig schoolverlaten te bestrijden. Met dit Aanvalsplan wil Rotterdam het voortijdig schoolverlaten jaarlijks met vijf procent laten dalen.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam