Ten Cate NV

KONINKLIJKE TEN CATE NV

Persbericht
invester relations & externe betrekkingen

TenCate neemt geavanceerde continu-breedbleekmachine in gebruik

TenCate Advanced Textiles in Nijverdal heeft een procesgestuurde continu- breedbleekmachine (CBB) in gebruik genomen. De capaciteit van de machine in samenhang met een volledig geïntegreerd besturingssysteem maakt de machine een unicum in de textielbranche. De nieuwe CBB voert in een procesgang drie afzonderlijke bewerkingsprocessen uit, met een grotere bewerkingssnelheid en efficiency in bediening en logistiek als gevolg. Bovendien is de kwaliteit van de verwerkte materialen hoger en gaat de machine efficiënter om met energie, chemicaliën en water.

Behalve dat deze machine van belang is om productie- en milieukosten, water- en energieverbruik te reduceren, is de ingebruikname tevens een belangrijke stap naar de optimalisatie van de procesindustrie van de textielveredeling. Door middel van microprocessoren is de machine in staat zelf per receptuur alle variabelen te meten en aan te passen. De CBB varieert indien nodig de hoeveelheid water en chemie, snelheid en persdruk. De continu-breedbleekmachine verzorgt de procesgestuurde voorbehandeling van weefsels in een geïntegreerd proces van zengen, ontsterken, afkoken en bleken.

Gezamenlijk ontwerp
De machine is gezamenlijk ontworpen met de Zwitserse leverancier Benninger, waardoor specifieke wensen en nieuwe inzichten van TenCate konden worden gerealiseerd. Door de goede samenwerking was het mogelijk een machine te bouwen die in deze vorm tot de meest moderne en geïntegreerde voorbehandelingstraten ter wereld behoort. Mede dankzij een procesanalyse uitgevoerd door Universiteit Twente is TenCate voorbereid op bleektechnologieën van de toekomst. De voorbehandelingstraat heeft een lengte van ruim 80 meter over twee verdiepingen.

Duurzame productietechniek
Voor een zo effectief mogelijk energiegebruik werkt de machine met drie warmtewisselaars. In combinatie met de nieuwe afvalwaterzuivering zal dit naar verwachting een besparing opleveren van 7% op het gasverbruik per jaar. In de tweede helft van dit jaar zal de huidige waterzuivering uitgebreid worden met een zuiveringsinstallatie met een hogere capaciteit. Dit maakt het mogelijk een verdere beperking van afvalstromen te realiseren. Uit de biomassa van deze waterzuivering zal biogas worden gewonnen. De CBB werkt met 25 automatische

Egbert Gorterstraat 3 Postbus 58 T +31 (0)546 544 911 7607 GB Almelo 7600 GD Almelo F +31 (0)546 814 145 www.tencate.com

Pagina 2/2

doseerpunten voor chemicaliën die de nauwkeurige procesgestuurde werking van de machine mogelijk maken.

Investering
De investering voor deze machine bedraagt ongeveer 6 miljoen. Dit is inclusief de aanpassing van gebouwen en het storten van fundering en bordes met een gewicht van 90 ton.

Almelo, 7 juli 2006
Koninklijke Ten Cate nv

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -