Gemeente Hellendoorn


Samenwerking en kansen benutten - Gedeputeerde Jansen en wethouder Paalman-Vloedgraven fietsten door gemeente

Op donderdag 6 juli fietsten de gedeputeerde Piet Jansen met wethouder Wilma Paalman-Vloedgraven door een gedeelte van de gemeente Hellendoorn en bezochten zij een aantal landschappelijke projecten. Dit in het kader van een vitaal en leefbaar platteland. Zij werden ontvangen met koffie in Hulsen door Plaatselijk Belang Hulsen en er werd als eerste een bezoek gebracht aan het gebouw Sion in aanbouw.

Kalvenaar
Het eerste project was Kalvenaar. Dit is gelegen in het Reggedalgebied in Hulsen tussen de G.H. Kappertstraat en de Overwaterweg. Hier wordt een stuk laaggelegen landbouwgrond benut voor natuurontwikkeling in combinatie met het aanleggen van een vrije nevengeul voor de Regge. Dit wordt gerealiseerd in samenwerking met de gemeente, het waterschap Regge en Dinkel, landschap Overijssel en een plaatselijke agrariër. Nadat de aanleg van de nevengeul klaar is, zullen koeien van de aangrenzende agrariër dit terrein kunnen begrazen.

Vrijkomende Agrarische Bedrijfsbebouwing (VAB)
Het volgende project dat werd bezocht was de voormalige boerderij van de familie Hoff aan de Veenweg. Dit is één voorbeeld van de pilots van het zogenoemd Vrijkomende Agrarische Bedrijsbebouwing (VAB) beleid. Meerdere schuren zijn nu in gebruik als bedrijfslocatie. De familie Van Weerd heeft hier een bedrijf met natuurvoeding voor honden. Het project is een prima voorbeeld van bedrijvigheid in een voormalige agrarische bestemming. Hier is de agrarische uitstraling van de gebouwen behouden en het complex is goed ingepast in het landschap. De families Hoff en Van Weerd boden de gedeputeerde, de wethouder en de overige bezoekers koffie met krentewegge aan. Een goede gelegenheid om informeel met de bestuurders te praten over hun ervaringen met het VAB-project.

Uitkijkpunt Spikkenplas
Op volgende locatie, het uitkijkpunt Spikkenplas, werden diverse informatiepanelen onthuld. Eén over het gebied Spikkenplas, één met informatie over vleermuizen (van het IVN) en een oriëntatietafel. Hier is niet alleen een uitkijkpunt aangelegd, ook zijn sloten verlegd om de verdroging van het Wierdense Veld en de omliggende landbouwgrond te verminderen. Hiervoor heeft met een aangrenzende bewoner kavelruil plaatsgevonden. Ook dit project is tot stand gekomen door samenwerking tussen de eigenaren, bewoners, de provincie, de gemeente, het waterschap, Dienst Landelijk Gebied en Landschap Overijssel.