Gemeente Winterswijk


Tevredenheid over individuele dienstverlening gemeente opnieuw toegenomen

6 juli 2006

Winterswijk - Net als voorgaande jaren heeft de gemeente door een extern bureau laten onderzoeken hoe de inwoners van Winterswijk de gemeentelijke dienstverlening beoordelen. Dit jaar is daarbij ook weer gekeken naar het baliebezoek, de briefafhandeling, de telefonische dienstverlening en de Bel- en Herstellijn. Uit de resultaten van de zogenaamde dienstverleningsmonitor valt af te leiden dat de burgers van Winterswijk in z'n algemeenheid positiever zijn over de individuele dienstverlening dan vorig jaar.

In het onderzoek zijn inwoners gevraagd een algemeen oordeel te geven over een aantal aspecten van onze dienstverlening. In vergelijking met voorgaande jaren is de tevredenheid op een aantal punten gestegen of gelijk gebleven en op een aantal andere punten gedaald. In de tevredenheid over openingstijden, de bereikbaarheid en de snelle en efficiënte werkwijze zit een duidelijke stijgende lijn in vergelijking met de voorgaande jaren. De tevredenheid over het voldoende inlichten van inwoners, het positief reageren op inwoners, het verlenen van goede medewerking en het nakomen van afspraken is afgenomen in vergelijking met voorgaande jaren. De daling van de tevredenheid op een aantal aspecten is wellicht te verklaren uit het feit dat het onderzoek direct na de verkiezingen heeft plaatsgevonden. In de periode voorafgaand aan de verkiezingen is veel kritiek geuit op het gevoerde beleid en het zittende gemeentebestuur. Met name de vele politieke discussies over langlopende dossiers hebben gezorgd voor een negatieve beeldvorming. Dit kan het algemene oordeel over de gemeente hebben beïnvloed. Dit vermoeden wordt bevestigd als gekeken wordt naar de resultaten van de individuele dienstverlening. Hier wordt inwoners gevraagd naar specifieke ervaringen zoals baliebezoek, telefonische en schriftelijke contacten. Op de aspecten baliebezoek, briefafhandeling, telefonische dienstverlening en Bel en Herstellijn laten de onderzoeksuitkomsten over de individuele dienstverlening een totaal ander beeld zien. Op basis van persoonlijke ervaringen is de tevredenheid van inwoners dus aanzienlijk hoger en laat zelfs een duidelijke stijgende lijn zien ten opzichte van vorig jaar.

Baliebezoek
De tevredenheid over het bezoek aan het loket is goed te noemen. De ondervraagde inwoners gaven aan zeer tevreden te zijn over de beleefdheid, de persoonlijke behandeling en de bereikbaarheid van de gebouwen. Slechts één op de tien ondervraagden is (zeer) ontevreden over het meedenken en de getoonde interesse. Aan de ondervraagde inwoners is gevraagd een rapportcijfer te geven voor de tevredenheid over hun bezoek aan de balie of het loket. De vriendelijkheid van de baliemedewerker kreeg een 7,5. De deskundigheid van de medewerkers en de snelheid waarmee ze zijn geholpen werd beoordeeld met een 7,3. Ook de wachttijd en de afstand tot de woning werden goed beoordeeld, achtereenvolgens met een 7,2 en een 7. De inrichting van de wachtruimte, de openingstijden en de mate van privacy scoorden een 6,7.

Briefafhandeling
De tevredenheid over de afhandeling van de brief is goed te noemen. Het meest tevreden zijn de ondervraagde inwoners over toonzetting (94%), taalgebruik (92%) en leesbaarheid (88%). Relatief het minst tevreden zijn ze over de snelheid van de reactie. Gevraagd naar een rapportcijfer scoorde de briefafhandeling een 6,6.

Telefonische dienstverlening
De tevredenheid over het telefonisch contact is hoog. Met name de beleefdheid van de medewerkers, de vindbaarheid van het telefoonnummer en de persoonlijke behandeling scoorden goed. Ook is gevraagd een rapportcijfer te geven over de tevredenheid van het telefonische contact. De vriendelijkheid en deskundigheid van de medewerker werden het hoogst gewaardeerd met achtereenvolgens een 7,3 en een 7,1. De wachttijd en de snelheid waarmee de ondervraagden werden geholpen werd beoordeeld met een 7,0. De telefonische openingstijden en het doorverbinden werden beide gewaardeerd met een 6,9

Bel- en herstellijn
De tevredenheid over de afhandeling van de melding is redelijk te noemen. De ondervraagden zijn redelijk tevreden over de snelheid waarmee is gereageerd op de melding (59%) en de mate waarin afspraken nagekomen zijn (56%). Iets minder dan de helft (48%) is tevreden met de afhandeling van de melding op zich. Alles bij elkaar genomen geven inwoners die een melding hebben gedaan een 5,9 voor de afhandeling van de melding.

Burgerparticipatie
In het onderzoek wordt ook een oordeel gevraagd over de mogelijkheden om als burger mee te denken en te praten met de gemeente en de gemeentelijke informatievoorziening. In 2005 was 70% het geheel eens tot eens met de stelling 'Winterswijk wordt goed bestuurd'. Dat is nu gedaald naar 49%. Ook de vraag over de informatieverstrekking over het gemeentelijk beleid laat een daling in tevredenheid zien ten opzichte van 2005. Nu vindt 66% van de ondervraagden dat de gemeente voldoende informatie verstrekt, in 2005 was 73% deze mening toegedaan. Ook hier zou als reden kunnen worden verondersteld de invloed van een aantal nadrukkelijk aanwezige actiegroepen (Strandbad, Tricot, Wenningfeld) en het negatieve beeld dat daaruit ontstaat bij de inwoners. Daarnaast zal de slepende kwestie van de bouw van het gemeentekantoor ook geen goed hebben gedaan. De gemeente plaatst daa5rbij de kanttekening dat dit beeld niet past bij het beeld van een collegiaal opererend college van B&W, een coöperatieve en positiefkritische gemeenteraad en de besluiten over vele investeringen die het gezicht van Winterswijk sterk verbeteren en waarvoor 'op straat' vele complimenten worden gehoord. Daarnaast past de score ook niet in het beeld van de sterk toegenomen waardering over het gemeentebestuur bij bijvoorbeeld de belangengroeperingen, het bedrijfsleven en de buurtgemeenten. Desondanks betekent dit dat er in 2006 geïnvesteerd moet worden in het verstellen van het vertrouwen in het gemeentebestuur.

Verbeterpunten
Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten heeft de gemeente besloten om voor 2006 de volgende actiepunten op te pakken:
1. Het uitbouwen van de website zodat het digitaal verkeer tussen burger en gemeente verder verbeterd wordt;

2. a. Duidelijkheid geven over de realisatie van een nieuw jongerencentrum en jongeren meer betrekken en informeren over de lopende projecten (zoals de voetbalkooi, de skatebaan). b. Zoveel mogelijk medewerking verlenen aan commerciële initiatieven voor de realisatie van een uitgaansgelegenheid zoals een discotheek.
3. Het verbeteren van de bekendheid van de Bel & Herstellijn en de afhandeling van de meldingen.

De onderzoeksresultaten zijn grotendeels verwerkt in het burgerjaarverslag 2005. Dit burgerjaarverslag is op 13 juni jongstleden integraal geplaatst in de Winterswijkse Weekkrant. Een gedrukt exemplaar is verkrijgbaar bij de balie van Beatrixpark 18. Ook staat het burgerjaarverslag op de website: www.winterswijk.nl.