Gemeente Dinkelland


Denekamp, 6 juli 2006
Persbericht

GRENSOVERSCHRIJDEND SPORTFESTIJN TUSSEN JULIANASCHOOL EN BRANDLECHT GRUNDSCHULE

Vrijdag 7 juli vanaf 09.00 uur staan de Julianaschool uit Denekamp en de Grundschule Brandlecht uit het Duitse Nordhorn in het teken van sport. Een uniek grensoverschrijdend project heeft dan plaats, waarbij de gemeenten Dinkelland en Nordhorn nauw betrokken zijn.

De Duitse basisschoolleerlingen uit Klasse 3 van de Grundschule Brandlecht brengen deze dag een bezoek aan de bovenbouwgroepen 5 tot en met 8 van de Julianaschool in Denekamp. De Nederlandse en Duitse kinderen worden in verschillende groepen verdeeld. Het ŽSommer Sport Treffen' heeft naast verbroedering tot doel de Duitse taal onder de aandacht van de Nederlandse kinderen te brengen.

Beide scholen hebben al een tijd geleden aangegeven op verschillende gebieden meer te willen samenwerken. Juist door de ligging vlak bij de grens is de taal een belangrijk gegeven. Het onderzoek ŽWonen in Duitsland - Leren in Nederland' dat de Duitse Yvonne Brockhaus, een studente uit Münster, deed, bevestigt dit beeld. De Julianaschool is één van de tien scholen in Nederland die wordt ondersteund door het Europees Platform. Doelstelling hiervan is de Duitse taal in het onderwijs in te voeren. De kinderen van de Julianaschool volgen al drie jaar wekelijks Duitse lessen. Het buurttaal project ŽHoe leven en spreken je Duitse burenŽ ligt hieraan ten grondslag.

Koos Wolda, interim directeur Julianaschool: "Wij kijken al geruime tijd hoe wij de Duitse taal meer kunnen integreren in ons onderwijssysteem. Dit sportfestijn is een mooie gelegenheid de taal in de praktijk te brengen. Daarnaast is het ontzettend leuk te zien dat kinderen zo plezierig met elkaar kunnen omgaan."

'Sommer Sport Treffen'
De kinderen ontmoeten elkaar om 8.30 uur in de Julianaschool in Denekamp. Na de kennismaking begint om 09.00 uur het sportfestijn in het sportpark Dorper Esch. De tweede helft van de ochtend vindt plaats in het daarnaast gelegen zwembad. Begin van de middag, 13.30 uur, is de prijsuitreiking in de Julianaschool, waarbij, zoals dat er nu naar uitziet, de burgemeester van Nordhorn aanwezig is. In de winter krijgt dit sportfestijn een vervolg in de vorm van ŽWinter Sport TreffenŽ, dat in Nordhorn wordt gehouden.

De Julianaschool maakt deel uit van het Protestants Christelijk Onderwijs (PCO) Noord Twente. Noot voor de redeactie.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Koos Wolda, interim directeur, telefoon 0541-356 333.


---- --