Socialistische Partij

Vanmiddag debat over regeringsverklaring

07-07-2006 * Vanmiddag vanaf 14:00 uur praat de Tweede Kamer met het kabinet Balkenende III over de regeringsverklaring. Namens de SP zal Jan Marijnissen het woord voeren.

Na de val van kabinet Balkenende II kreeg oud-premier Lubbers de opdracht van de Koningen om als informateur de mogelijkheden te verkennen. De uitkomst was snel duidelijk: CDA en VVD willen verder met een minderheidskabinet, vooral drijvend op de steun van LPF, SGP en D66. Het wil als Balkenende III doorregeren alsof er niets is gebeurd, tot eind dit jaar nieuwe Kamerverkiezingen worden gehouden. Vandaag stuurt het kabinet een regeringsverklaring naar de Kamer, zodat de plannen van de nieuwe regering vanmiddag nog kan worden besproken.

SP-leider Jan Marijnissen had liever veel eerder verkiezingen gezien, in september of oktober. Ook bepleitte hij dat we tot die tijd een demissionair kabinet zouden houden dat de verkiezingen voorbereidt en tot die tijd alleen het hoogst noodzakelijke zou doen. Hij zal er vandaag in de Kamer nogmaals op aandringen dat Balkenende III - ondanks de missionaire status - geen grote politieke beslissingen neemt, maar die dit najaar eerst voorlegt aan de kiezer.

Het debat begint om 14:00 uur en zal waarschijnlijk tot ver in de avond duren. Er wordt live verslag van gedaan via Nederland 1 en www.tweedekamer.nl.