Gemeente Rotterdam


---


Nr.135
6 juli 2006

Screeningsteam bezoekt plegers van huiselijk geweld op politiebureau

Deze week is het Screeningsteam Plegers Huiselijk Geweld van start gegaan. Wie in Rotterdam wordt opgepakt voor het plegen van huiselijk geweld, krijgt in de politiecel een bezoek van dit team. Het team biedt de pleger de kans op hulp bij het stoppen van geweld. Wethouder Jantine Kriens: "Huiselijk geweld is onaanvaardbaar. Jaarlijks worden naar schatting 1.500 plegers van huiselijk geweld door de politie opgepakt. We willen dat het stopt en een groot deel van de plegers wil zelf ook dat het geweld stopt. Daarbij hebben ze hulp nodig."

Door de inzet van het Screeningsteam kan de hulp in korte tijd worden geboden en kan een begin worden gemaakt met het eindigen van het geweld. Plegers krijgen een traject aangeboden waarin ze leren met hun agressie om te gaan zodat het geweld stopt. Als zij niet willen meewerken, kan dit gevolgen hebben voor de strafoplegging. Deze aanpak is onderdeel van de Rotterdamse Aanpak Huiselijk Geweld, die zich richt op het zo snel mogelijk een eind maken aan het geweld.

Een sluitende aanpak voor plegers is één van de middelen om huiselijk geweld terug te dringen. De politie geeft aan het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld van de GGD door dat er een pleger is opgepakt. Vandaar uit vindt de coördinatie van het Screeningsteam plaats. Het Screeningsteam bestaat uit maatschappelijk werkers en psychologen. Zij bepalen naar welke instantie de pleger wordt verwezen. Als de pleger wil meewerken, wordt direct een afspraak gemaakt met deze instantie.

De aanbieders van de plegertrajecten zijn het CvD, Het Dok, De Waag, Bouman GGZ, Reclassering en Vrouwenopvang Rotterdam. Andere partners in de sluitende aanpak zijn politie en het Openbaar Ministerie. Na een jaar wordt de aanpak geëvalueerd.

In het kader van het 100-dagenprogramma heeft het college zich ten doel gesteld dat begin juli een sluitende aanpak zou worden gestart. 85% van de aangehouden plegers moet in het pilotjaar een gesprek hebben gehad tijdens de aanhouding. In 100 dagen voert het college 37 actiepunten uit. Ook zijn er ontmoetingen met 100 Rotterdammers. Aan hen wordt gevraagd wat zij voor Rotterdam kunnen betekenen en of ze ook met een concreet voorstel willen komen. De resultaten worden gepresenteerd op 22 september tijdens de slotmanifestatie.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam