Gemeente Alkmaar

Aanvulling op persbericht afvalcontainers uitsluitend bestemd voor bewoners hoogbouw

Naar aanleiding van vragen van verschillende journalisten bijgaande aanvullende informatie over de handhaving rondom ondergrondse afvalcontainers:

Sinds 1 maart jl. is het illegaal dumpen van afval bij ondergrondse containers een belangrijk aandachtspunt van de nieuwe afdeling Stadstoezicht. Deze is actief in alle wijken. En het blijkt zijn vruchten af te werpen. In de afgelopen 4 maanden hebben ze reeds 200 keer onderzoek gedaan naar verkeerd aanbieden van afval, en zijn er 75 proces-verbalen uitgeschreven (van ¤ 50,- tot ¤ 130,-, afhankelijk van de hoeveelheid afval waar het om gaat).

Met vriendelijke groet,
André Bakker
Communicatieadviseur
Gemeente Alkmaar
Afd. Communicatie
Locatie Stadhuis, Langestraat 97
Postbus 53
1811 JD Alkmaar
tel. (072) 548 89 91
fax (072) 548 90 00
www.alkmaar.nl

Alkmaar, 6 juli 2006

Nieuwe afvalcontainers uitsluitend bestemd voor bewoners hoogbouw

De betonnen afvalcocons in Alkmaar zijn bijna allemaal vervangen door ondergrondse afvalcontainers. Niet iedereen kan gebruik maken van de containers voor huishoudelijk afval. Uitsluitend bewoners van hoogbouw hebben een sleutel gekregen waarmee de container in hun buurt geopend kan worden. Op misbruik wordt streng toegezien.

Alle afvalcocons in Alkmaar worden of zijn inmiddels vervangen door meer dan 300 ondergrondse afvalcontainers. De nieuwe afvalcontainers zien er bovengronds fraaier uit en zijn ondergronds veel groter dan de oude cocons. Ook het legen van de containers is een stuk makkelijker geworden.

De nieuwe containers zijn alleen bestemd voor de bewoners van hoogbouw. Om misbruik door bijvoorbeeld bedrijven en andere buurtbewoners te voorkomen, zijn de containers afgesloten. Elke bewoner heeft een sleutel waarmee de container geopend kan worden.

Anderen dan de aangewezen gebruikers mogen geen gebruik maken van de containers. De afdeling Handhaving van de gemeente Alkmaar onderzoekt eventueel misbruik en overtreders krijgen een procesverbaal.

Het is niet toegestaan om afval naast de containers achter te laten. In de containers passen gevulde vuilniszakken. Grotere voorwerpen kunnen ingeleverd worden bij de Afvalbrengplaats, Kitmanstraat 26. Elektrische apparaten en grof vuil worden gratis opgehaald na melding bij het centraal meldnummer (072) 548 94 44.

Ondergrondse milieustraten
Behalve ondergrondse containers voor huishoudelijk afval komen in elke buurt containers voor oud papier. De containers voor oud papier zijn door iedereen te gebruiken.

De gekleurde bakken bij winkelcentra voor glas, textiel en papier worden in september ook allemaal vervangen door ondergrondse containers. Bij sommige winkelcentra is dat al gebeurd, onder meer bij winkelcentrum De Hoef, Wendelaarstraat (Alkmaar-Zuid) en Nijenburgh (Oudorp).



Gemeente Alkmaar