Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Hulp voor gehandicapten en ouderen bij zelfstandig wonen en stimulans voor vrijwilligersorganisaties

IMPULS VOOR VRIJWILLIGERSWERK IN WESTELIJKE MIJNSTREEK

Sittard-Geleen, 6 juli 2006 - De Gemeente Sittard-Geleen gaat deze zomer hard aan de slag om vrijwilligerswerk in de Westelijke Mijnstreek te versterken. Hiervan profiteren niet alleen vrijwilligers(organisaties) en uitkeringsgerechtigden, maar ook zelfstandig wonende ouderen en gehandicapten. Met het project 'Versterking vrijwilligers' kunnen zij worden geholpen in het huishouden of bij het onderhoud van hun woning. Ook voetbalverenigingen, fanfares, jongerenorganisaties of culturele instellingen kunnen gebruik maken van het project. De gemeente Sittard-Geleen coördineert dit namens alle gemeenten in de Westelijke Mijnstreek. De gemeenten hebben ervoor gekozen het vrijwilligerswerk te versterken via de mogelijkheden van de Wet Werk en Bijstand (WWB). In totaal gaat het om ruim 120 mensen die met behoud van een uitkering of een tijdelijke baan als vrijwilliger aan de slag kunnen.

"Zo snijdt het mes aan twee kanten", stelt coördinerend wethouder Berry van Rijswijk van Sittard-Geleen. "Door de ontgroening en vergrijzing in Zuid-Limburg zien wij een toenemende druk op mantelzorgers en vrijwilligers. Zij worden met dit project ondersteund. Daarnaast stimuleren wij hiermee de maatschappelijke participatie van langdurig werklozen. We hebben het dan over mensen die een bijstandsuitkering ontvangen en die weinig kans hebben om via een betaalde baan aan de slag te gaan. Op deze manier wordt hen de gelegenheid geboden gedurende minimaal een jaar maatschappelijk actief te zijn." De gemeenten in de Westelijke Mijnstreek hopen dat deze pilot voor langdurig werklozen een opstap is naar regulier werk of duurzaam vrijwilligerswerk.

De totale kosten voor het project bedragen ? 1,5 miljoen. De gemeenten uit de Westelijke Mijnstreek betalen dit project met geld dat zij ontvangen van het rijk voor de reïntegratie van bijstandsgerechtigden. Sittard-Geleen neemt 75% voor haar rekening. In totaal gaat het bij de pilot in de Westelijke Mijnstreek om vier deelprojecten. Twee projecten zijn erop gericht vrijwilligersorganisaties en verenigingen te ondersteunen in hun werk. Het gaat dan bijvoorbeeld over het onderhoud van sportvelden, het bijhouden van de ledenadministratie of het (mee)schrijven aan het ledenblad. Ook worden twee klussendiensten opgezet. Eén voor vrijwilligersorganisaties en verenigingen en één voor zelfstandig wonende gehandicapten en ouderen. Met dit laatste haken de gemeenten aan bij het initiatief van Woningbouwcorporatie Zo Wonen en (PIW) Partners in Welzijn. Het project duurt in totaal anderhalf jaar. Een eerste evaluatie wordt dit najaar gedaan.

Uitkeringsgerechtigden, gehandicapten, ouderen, vrijwilligersorganisaties en verenigingen die in aanmerking willen komen voor het project kunnen contact opnemen met de Afdeling Werk en Inkomen (Sociale Dienst) van de gemeente Sittard-Geleen, telefoon 046-4777801 en Partners in Welzijn (vrijwilligersvacaturebank), telefoon 046-4575700.