Ingezonden persbericht


persinformatie
Bloemenveilingen in juni in de plus

De omzet van de gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland bedroeg in juni zo'n 285 miljoen euro. Dit is een stijging van een kleine 8% ten opzichte van een jaar eerder. De aanvoer van producten nam af met 4% tot 992 miljoen stuks. De gemiddelde prijs steeg met 3 cent tot 29 cent. Juni 2005 telde 22 veildagen tegen 21 veildagen in 2006. De omzet had dus hoger uit kunnen komen. Het zomerse weer was minder van invloed. Dit omdat er in juni vorig jaar net als in de afgelopen maand zomerse temperaturen te noteren vielen. In het eerste half jaar behaalden de veilingen een omzetstijging van 6,3%. De totale omzet van de eerste 6 maanden van 2006 bedroeg 2,3 miljard euro. De aanvoer daalde met 2,1% tot 7,3 miljard stuks. De gemiddelde prijs steeg met 2 cent tot 31 cent. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).

Snijbloemen
De omzet van snijbloemen bedroeg in juni 177 miljoen euro. Een verbetering van de omzet van 10,6%. Een prijsstijging van de producten lag aan deze omzetverbetering ten grondslag. De gemiddelde prijs steeg met 2 cent van 18 cent naar 20 cent. De aanvoer van het aantal stelen daalde met 4,2% tot 887 miljoen stuks.
. Troschrysanten hebben in deze maand de stijgende lijn weer te pakken. Twee jaar geleden werd maar 13 cent per steel betaald. Dit jaar klom de gemiddelde prijs met 2 cent van 17 cent naar 19 cent. Door een bescheiden afname van de aanvoer met 2,5% bleef het product gewild. Zowel bij het santinitype als de trostypen daalde de aanvoer maar stegen de prijzen. Met name de handel naar Rusland nam toe en stimuleerde de vraag naar kwalitatief goede troschrysanten.
. Bij Freesia is de afname in het areaal steeds duidelijker zichtbaar. Maar ook het koude voorjaar speelde de aanvoer van Freesia in de afgelopen maand nog parten. De aanvoer nam in juni een kleine 18 procent af. Door deze 'schaarste' werd voor de bijna 30 miljoen aangevoerde stelen gemiddeld 3 cent meer betaald. De omzet kon door deze prijsstijging met 4,6% toenemen.
. Alstroemeria behaalde goede resultaten. Een omzettoename van ruim 24% kon worden genoteerd voor dit product. De aanvoer nam echter af met bijna 6%. De gemiddelde prijs steeg met 3 cent tot 14 cent. Met name de kwaliteitsimpuls in het assortiment; zoals een betere knoppresentatie, zwaardere takken en betere kleuren, stuwde de prijs op.

Kamerplanten
De omzet van de kamerplanten kwam uit op bijna 80 miljoen euro. Een stijging van 3,6%. Net als bij de snijbloemen bleef ook hier de aanvoer van producten achter bij die van een jaar eerder. Er werd 5,2% minder aangevoerd. De prijs steeg met 11 cent tot E1,33 gemiddeld.
. Anthurium lag goed in de markt bij de afnemers van deze producten. De gestegen aanvoer van 8,3% werd gemakkelijk opgenomen. Daarnaast kon ook de gemiddelde prijs van dit product toenemen. Er werd E3,51 betaald tegen E3,12 vorig jaar juni. De omzet kon hierdoor met 21,6% stijgen. De verhandeling van Anthurium verloopt al langer goed. Het product is gewild en wordt daardoor ook veel bemiddeld. Dit geeft wat lucht voor de klok. Voor beide kanalen had dit gunstige effecten op de prijsvorming.
. Minder goed verging het de potroos. De omzet van dit product lag bijna 7% lager dan die van vorig jaar. Wellicht is de aanvoertoename van 14,8% toch iets te veel voor deze periode van het jaar, waarin geen specifieke geefmomenten zijn. De gemiddelde prijs daalde met 19 cent tot 86 cent. Bovendien is dit product kwetsbaar in transport bij hogere temperaturen, waardoor er wat voorzichtig werd ingekocht.
. De omzet van Spathiphyllum bleef nagenoeg onveranderd. Om dit te bereiken was wel een toename van de aanvoer nodig van 13,5%. De gemiddelde prijs daalde met 12 cent tot net boven de euro. Bij dit product is er gebrek aan diversiteit. Hierdoor zit het product zichzelf veelal in de weg en is bij een dergelijke aanvoeruitbreiding de markt snel verzadigd.
. Opvallend is dat Ficus langzaam aan weer wat aan belangstelling wint bij de kopers. De omzet steeg met 7,8% en de aanvoer nam ook wat toe, namelijk met 3,8%. De gemiddelde prijs steeg met 7 cent tot E1,56. Deze cijfers zijn zeker opvallend, omdat deze resultaten behaald worden buiten de traditionele belangrijke verkoopperioden van voor- en najaar. De toenemende handel naar Oost-Europese landen speelt hierin vermoedelijk een positieve rol.

Tuinplanten
Ruim 28 miljoen euro werd er aan tuinplanten verhandeld de afgelopen maand. Een stijging van 3,8%. Opvallend was dat als enige van de drie grote productgroepen hier de aanvoer licht steeg. Er werd een half procent meer aangevoerd. Dit bracht het aantal tuinplanten op 43,7 miljoen stuks. De gemiddelde prijs steeg 1 cent tot 68 cent.
. Pelargonium werd in juni goed verkocht. Dat was maar goed ook, want er werd tevens 20% meer aangevoerd dan een jaar eerder. Blijkbaar was hier voldoende vraag naar, want de gemiddelde prijs steeg 2 cent tot 48 cent.
. Wellicht waren de goede resultaten van Pelargonium te danken aan een gebrek aan voldoende alternatieven. Petunia werd namelijk een stuk minder vaak verhandeld. De aanvoerafname van dit product bedroeg bijna 30%. De gemiddelde prijsstijging van 12 cent zorgde er niet voor dat de omzet positiever was dan een jaar eerder. De teller stopte bij 1,1 miljoen euro. Een daling van 4%.


- einde persinformatie -



Ingezonden persbericht