Gemeente Tilburg

Datum
6 juli 2006

Begroting 2007,

Tien miljoen voor speerpunten ABC

Het vorige college heeft rekening gehouden met de slechte economische situatie van de afgelopen jaren. Die conclusie mag, met het oog op de begroting voor 2007, worden getrokken. Moeilijke maatregelen zijn de afgelopen jaren niet geschuwd. In totaal is er voor meer dan 30 miljoen euro bezuinigd, wat natuurlijk op heel wat terreinen een flinke aderlating betekende. Dat beleid werpt echter nu zijn vruchten af.

De gezonde financiële situatie van dit moment stelt het huidige college in staat om spijkers met koppen te slaan. In haar begrotingsvoorstellen voor 2007 heeft het college tien miljoen euro voor nieuw beleid vrijgespeeld. Daarmee kan er meteen werk worden gemaakt van een substantieel aantal speerpunten uit het Algemeen Beleidsplan 2006-2010.

Door de aantrekkende economie, hogere dividendinkomsten en de lagere rentestand is er voor de komende jaren extra ruimte op de gemeentebegroting. Ook het aanpassen van de afschrijvingstermijn aan de gangbare 40-jaar levert de gemeente extra middelen op. "Er zit weer vlees op de botten", zo constateert de kersverse wethouder Financiën, Hugo Backx. "Belangrijkste vind ik dat de voorstellen voor nieuw beleid niet ten koste van de burger gaan. De gemeentelijke lasten blijven laag, sterker nog een aantal daalt zelfs", aldus Backx"

Investeren sterke kanten

Als eerste is er natuurlijk: het gratis openbaar vervoer voor ouderen. Hiermee wordt in het laatste kwartaal van 2006 begonnen. Maar er is natuurlijk meer. De kern is helder: investeren in de sterke kanten van de stad en die sterke kanten ook beter en breder uitdragen. De wensenlijst, voortkomend uit het ABC, is vooral praktisch van aard. Versterking van de stad is in alle themaŽs terug te vinden. Het college kiest voor actieve armoedebestrijding en het verder versterken van de lokale economie. Ook moet er meer aandacht voor het gebruik van de fiets en sportdeelname van jongeren. Een bekende doorn in het oog is het onderhoud van wegen en schoonhouden van de omgeving. Ook daar komt extra geld voor.

Meer bewegen

Meer Tilburgers moeten gaan sporten, vooral jongeren, is eveneens een streven van het college. Door de extra inzet van buurtsportwerkers, tariefacties voor jongeren, extra sportleraren in het basisonderwijs en de voortzetting van het schoolzwemmen wil het college het sporten van vooral jongeren en allochtonen bevorderen. Ook wordt er ruimte vrijgemaakt voor het versterken van de veiligheid in en rondom het zwembad Stappegoor. Door de versnelde aanleg van fietspaden, gratis stallen van fietsen in de binnenstad en de aanleg van een fietstunnel onder het spoor, wil het college het gebruik van de fiets in de stad stimuleren. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook goed voor de gezondheid en de sfeer en de leefomgeving in het algemeen.

Economische impuls

Een ander thema is het versterken van de lokale economie. Tilburg is de afgelopen periode uitgegroeid tot een stad die meeloopt in de voorste linie op economisch terrein. Niet alleen op het gebied van onderwijs en cultuur maar ook als het gaat om de stedelijke ontwikkeling. De aanpak die het college op dit terrein voorstaat is meerledig. Het oplossen van problemen, stimuleren en beter uitdragen van positieve ontwikkelingen en het imago van de stad alsmede wekken van interesse bij nieuwe investeerders.

Concreet komt er extra geld voor de bestrijding van de armoede in de stad. Naast het creëren van 600 participatiebanen en het versterken van de schuldhulpverlening, wordt voor 2007 en 2008 E 1 miljoen gereserveerd voor maatregelen waarmee de Taskforce Armoedebeleid naar verwachting in september komt.

Voor een aantal, voor Tilburg, specifieke sectoren waaronder de gezondheidszorg, de onderhoudsindustrie en de creatieve industrie, maakt het college extra financiële middelen vrij. Een extra 'boost' voor de stad als economische koploper is in de ogen van het college ook meer dan welkom. De komende jaren wordt daar eveneens extra geld beschikbaar voor gesteld.

Zoals gezegd wordt voor het onderhoud van wegen en trottoirs jaarlijks ruim E 2 miljoen extra vrijgemaakt. En verder is het voorstel om in 2007 E 3 miljoen extra te investeren in natuurontwikkeling in het kader van de aankopen binnen de Groene Mal. Dit komt ten laste van de Reserve Grootschalige Investeringen.

Lokale lasten
De gemeentelijke woonlasten zullen in het komende jaar met 2,2% dalen. De stijging van de OZB blijft beperkt tot het door het rijk voorgeschreven percentage (2,75%), terwijl met name de afvalstoffenheffing in het komende jaar zal dalen doordat de nagekomen opbrengsten van de verkoop van de Spinder ingezet worden om de tarieven te laten dalen. Voor de overige tarieven geldt dat deze niet of slechts zeer beperkt zullen stijgen, met uitzondering van de rioolrechten want die stijgen.

In 2007 zal niet alleen geïnvesteerd worden in de genoemde speerpunten, ook de manier van werken van de gemeente moet worden gemoderniseerd. Sterker dan voorheen zal de gemeente initiatieven uit de stad ondersteunen en opvolgen. Hiervoor wordt kritisch gekeken naar de gemeentelijke regelgeving en de manier waarop die te vereenvoudigen of terug te dringen is. Ook zullen de mensen die in de wijken en buurten aan het werk zijn meer bevoegdheden en middelen krijgen om in te spelen op wensen en ontwikkelingen in de stad. Inmiddels is duidelijk dat de WMO op 1 januari 2007 wordt ingevoerd. En dat heeft zijn effect op de begroting omdat de gemeente daarmee ook zeggenschap over de financiele middelen krijgt (E 15 mln). Het voornemen tot premie op actie heeft dan ook niet alleen zijn weerslag in de wijk en op initiatieven van burgers maar op het terrein van de zorg.

Actie loont

Het moge duidelijk zijn dat de burger in de plannen van het college, nog nadrukkelijker dan voorheen, een grote zoniet centrale rol zal spelen Tilburgers die zich met hart en ziel voor hun buren en hun buurt inzettten, moeten zich meer en beter gesteund weten. "En wat het college betreft gaat het verder, " stelt Hugo Backx. "In alle gelederen moet doorklinken dat wij mensen de ruimte willen bieden en actie en ondernemingslust belonen. Dat creëert een dynamische sterke stad, waaraan niet alleen de eigen burgers en ondernemers maar ook allerlei geïnteresseerden en partijen van buiten de stad graag bijdragen. En dat willen wij zien."