Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 7 juli 2006

Minister Vervotte trekt tolkuren voor doven en slechthorenden met 12% op - Schrijftolken voortaan ook gesubsidieerd

Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte trekt het aantal tolkuren voor doven en slechthorenden in 2006 op van 8000 naar 9000, om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar doventolken. Met de extra tolkuren kan het C.A.B. (Communicatie Assistentie Bureau) vanaf september ook een noodtolk inzetten tijdens de drukste periodes. Het gaat zowel om tolkuren gebarentaal als schrijftolken. Daarnaast worden nu ook de schrijftolken gesubsidieerd. Zij zetten gesproken taal om in geschreven taal, voor doven of slechthorenden die niet kunnen liplezen of geen gebarentaal kennen.

Dove en slechthorende personen hebben in bepaalde situaties nood aan een deskundig opgeleide tolk. Dit zowel in hun privé-leven (oudercontacten, bezoek aan de dokter, advocaat, notaris) als de werksituatie van de dove of slechthorende (wanneer die een opleiding of bijscholing volgt). In 2004 maakten bijna 1400 doven en slechthorenden gebruik van de dienst. Elke cliënt kan jaarlijks minimaal 18 uur een beroep doen op een tolk. In arbeidsituaties kan dit oplopen tot 72 uur.

Verhoging aantal tolkuren

In 2005 verhoogde minister Vervotte het aantal tolkuren al van 7500 naar 8000. Omwille van de grote vraag naar tolken wordt het urencontingent voor tolken Vlaamse Gebarentaal en schrijftolken nu opgetrokken tot 9000 uren.

Noodtolk voor de piekmomenten
Op piekmomenten bleek het tolkenbestand soms ontoereikend, waardoor aanvragen geweigerd moesten worden (8% van de tolkvragen in 2005). In 2006 zal daarom een noodtolk ingezet worden op de drukste momenten.

Schrijftolken voortaan ook gesubsidieerd

Tot nu toe werden enkel tolken Vlaamse Gebarentaal gesubsidieerd. Maar sommige doven en slechthorenden kennen geen gebarentaal of kunnen niet liplezen. Voor hen kan een schrijftolk helpen bij de communicatie. Zij typen wat er gezegd wordt neer en deze tekst verschijnt op een groot scherm zodat de aanwezige doven en slechthorenden onmiddellijk mee kunnen volgen. Dit kan op theatervoorstellingen, studiedagen, maar ook in het onderwijs. Minister Vervotte zorgt er nu voor dat ook schrijftolken gesubsidieerd worden.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Hans Seeuws, woordvoerder van minister Vervotte Tel.: 02 552 64 00
Gsm: 0476 32 30 30
E-mail: persdienst.vervotte@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1152239807247&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht