Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
75 Vragen van de heer V. Oldenborg
(vragen binnengekomen op 6 juli 2006)


Als het even meezit, stemt de Tweede Kamer binnenkort in met een voorstel voor een experiment met gratis Openbaar Vervoer voor ouderen. In een tweetal provincies krijgen 65-plussers gedurende de daluren kosteloos toegang tot o.a. de tram en de bus. Belangrijke redenen voor gratis OV voor deze groep is het tegengaan van een sociaal isolement en een vermindering van het autogebruik. De proef zou nog in 2006 een aanvang moeten krijgen.

Utrecht kent inmiddels ook een korte historie met gratis OV. In 2002 nog diende Leefbaar Utrecht een initiatiefvoorstel in voor gratis busvervoer binnen de Utrechtse gemeentegrenzen. Dat voorstel haalde het niet, wel kwam er een budget beschikbaar voor tariefexperimenten in het OV, waaruit een proef is gefinancierd met kleinschalig gratis OV voor U-pashouders. Al in haar verkiezingsprogramma pleitte Leefbaar Utrecht voor uitbreiding van deze proef tot gratis vervoer voor alle U-pashouders en ouderen buiten de spitsuren.

Nu dient zich de kans aan om via de proef van de overheid gratis OV voor 65-plussers te bewerkstelligen op een voor de gemeente Utrecht kostenneutrale manier. Leefbaar Utrecht zou dan ook graag zien dat de provincie deze kans met beide handen aangrijpt.

Het bovenstaande leidt tot de volgende vragen:

1. Is het college bekend met het (voorgenomen) besluit van de Tweede Kamer?
2. Onderschrijft het college de doelstellingen van het gratis vervoer per bus en tram voor 65-plussers? Zo nee, waarom niet?
3. Is het college het met Leefbaar Utrecht eens, dat de provincie Utrecht deze kans op gratis OV voor 65-plussers niet kan laten lopen? Zo nee, waarom niet
4. Zo ja, gaat het college er bij de provincie op aandringen zich bij het ministerie van Verkeer & Waterstaat kandidaat te stellen voor deelname aan de proef met gratis bus- en tramvervoer voor 65-plussers?

In het wetsvoorstel stelt de PvdA dat een dergelijke proef kostenneutraal uitgevoerd kan worden, omdat de ouderen de plaats zullen innemen van lege stoelen en lucht.

5. Is het college het eens met deze redenering van de landelijke PvdA?
6. Zo ja, is het college voornemens om - gezien het kostenneutrale karakter en de sociaalmaatschappelijke voordelen - ongeacht de ministeriele steun over te gaan tot het houden van een proef met gratis OV voor 65-plussers?


---- --