Ingezonden persbericht


Persbericht 0618

'Brugspringers' gewaarschuwd

Twee jongens van 17 en 18 jaar uit Dordrecht zijn afgelopen woensdagavond 5 juli aangehouden door de politie. Zij werden aangehouden nadat zij een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) zouden hebben belemmerd tijdens zijn werk.

De BOA wilde een persoon verbaliseren die van de fietsbrug over het Wantij sprong. Van de Wantijbrug in het water springen is niet toegestaan. Een groep van zo'n 20 jongeren was het niet eens met de bekeuring die de jongen kreeg. De twee aangehouden jongens zouden de BOA vervolgens hebben geduwd en ervoor hebben gezorgd dat de brugspringer kon vluchten en dat er zodoende geen proces-verbaal kon worden opgemaakt. Een van de jongeren belde de politie en maakte aan een agent zijn onvrede bekend over de ontstane bekeuringsituatie. De BOA schakelde op zijn beurt ook de politie in voor assistentie. De groep jongeren ging toen uiteen. Uit vervolgonderzoek op het politiebureau en mede door het telefoontje van een van de jongeren kon de politie de twee jongens traceren. Na verhoor zijn beiden heengezonden. Er wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Het springen van de fietsbrug is een geliefde bezigheid van de Dordtse jeugd. Het is echter verboden om van de brug in het water te springen. Ondiepten en uitstekende randen kunnen zwaar lichamelijk letsel toebrengen aan de springers. Bovendien leveren passerende schepen gevaar op voor de jongeren en andersom. Op de fietsbrug over het Wantij blijft het vaak niet bij springen, maar worden fietsende en lopende voorbijgangers agressief bejegend en raken onderdelen van de brug beschadigd door vandalisme. Het beleid van het Natuur- en Recreatieschap De Hollandse Biesbosch, dat eigenaar is van de brug, is erop gericht om ongelukken en overlast te voorkomen. Daarom worden jongeren die van de brug springen gewaarschuwd en indien nodig wordt proces verbaal opgemaakt. Hiertoe is een toezichthouder van Groenservice Zuid-Holland met een BOA bevoegdheid ingeschakeld.



Ingezonden persbericht