Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 7 juli 2006

Extra steun voor duurzame energieproductie in warmtekrachtinstallaties

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering vandaag een besluit definitief goedgekeurd ter bevordering van warmtekrachtkoppeling. Het besluit zal de twee bestaande warmtekrachtbesluiten vervangen, garanties van oorsprong invoeren (en aldus een Europese richtlijn omzetten) en een aantal problemen bij het opzetten en het uitbaten van warmtekrachtinstallaties oplossen.

Warmtekrachtinstallaties zijn elektriciteitscentrales waar de restwarmte gerecupereerd wordt voor industriële processen of voor nuttige toepassingen zoals verwarming van gebouwen of serres. Daardoor zijn warmtekrachtinstallaties veel efficiënter dan de opwekking van elektriciteit en warmte afzonderlijk in klassieke elektriciteitscentrales en stookketels.

Het besluit kent extra steun toe voor warmtekrachtinstallaties die gebruik maken van organische stoffen of gassen (bijvoorbeeld houtresten, plantaardige oliën of biogas geproduceerd uit de vergisting van waterzuiveringsslib of resten van de voedingsindustrie). Dit betekent ook een aanmoediging om deze organische stoffen op de meest efficiënte manier te benutten. Deze extra steun bestaat uit de zogenaamde warmtekrachtcertificaten die sinds begin dit jaar voor alle nieuwe warmtekrachtinstallaties worden toegekend.

Het besluit bepaalt ook dat de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) binnen de twee maand na de aanvraag van de warmtekrachtcertificaten zal meedelen hoeveel certificatensteun de aanvrager zal ontvangen.

Het is immers van cruciaal belang al bij de investeringsbeslissing duidelijkheid te hebben over de steun waarop de exploitant kan rekenen.

Het goedgekeurde besluit regelt de invoering van garanties van oorsprong voor elektriciteit uit warmtekrachtkoppeling. Via deze garanties van oorsprong wordt gegarandeerd dat een elektriciteitsverbruiker op zijn factuur het juiste aandeel van elektriciteit -geleverd uit warmtekrachtkoppeling- kan aflezen, zoals eerder al gebeurde voor hernieuwbare energiebronnen (groene stroom uit windenergie, zonne-energie, organische stoffen en dergelijke). Het besluit zet daarmee ook de Europese richtlijn over de bevordering van warmtekrachtkoppeling om.

De Vlaamse Regering bevestigt met dit besluit haar voornemen om een stabiel en aantrekkelijk investeringsklimaat voor warmtekrachtkoppeling te garanderen. En de besparing op fossiele brandstoffen draagt er tevens toe bij de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, zoals afgesproken in het Klimaatverdrag afgesloten in Kyoto.

'Hoewel minder bekend dan het rationeel energiegebruik of het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, is de warmtekrachtkoppeling niet minder belangrijk als het gaat om energiebesparing en het milieuvriendelijk maken van de elektriciteitsproductie. Met het voorliggende besluit wordt niet alleen de Vlaamse regelgeving verbeterd en de Europese regelgeving uitgevoerd, maar zullen ook tal van problemen worden aangepakt die totnogtoe de groei van de warmtekrachtkoppeling hebben afgeremd. Een zoveelste stap op weg naar Kyoto', aldus minister Peeters.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters Tel.: 02 552 66 00
Gsm: 0477 38 23 37
E-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1152239805858&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht