Beeldvorming: Kinderen kiezen het mooiste beeld

OIRSCHOT, 20060707 -- Wat vinden kinderen een mooi beeld? Hoe kun je een kind enthousiast maken voor een beeldenexpositie? Door kinderen op een speelse wijze beelden te laten zien, leren ze naar kunst te kijken.


Beeldend kunstenares Cilian Vinke en leraar Frans Mutsaers bedachten een originele en uitdagende zoektocht voor kinderen door de 150 geexposeerde beelden. Kinderen gaan op vijf locaties op zoek naar een zestal beelden op basis van fotofragmenten. Cilian Vinke daarover: "We maken het de kinderen beslist niet makkelijk. De fragmenten zijn zo gekozen dat er zeer aandachtig gezocht moet worden om deze te kunnen plaatsen. Op deze speelse manier bekijken ze alle beelden en maken ze kennis met de vormen, stijlen en technieken. Op deze wijze groeit het enthousiasme voor beelden".

De kinderen wordt gevraagd welk beeld zij het mooist vinden en waarom. Daarna mogen zij van hun favoriete beeld een tekening maken. Het is de bedoeling dat het beeld dat de meeste stemmen krijgt wordt aangekocht door de organisatie van Beeldvorming en wordt geschonken aan de Oirschotse gemeenschap. Het begin van een traditie zodat de volwassenen van de toekomst met trots terug kunnen kijken naar hun keuze uit het verleden.

Uit de kinderen die de puzzel goed hebben opgelost en gekozen hebben voor het beeld waar de meeste stemmen op zijn uitgebracht wordt er, in drie leeftijdscategorieen (tussen de 6 en 15 jaar), door een onafhankelijke jury een winnaar gekozen. Hij of zij zal met een vriendje en/of vriendinnetje een beeld gaan maken bij de kunstenaar die het mooiste beeld heeft vervaardigd. Deelnameformulieren zijn gratis verkrijgbaar bij het VVV, het Kruysenmuseum en in augustus op de Oirschotse scholen.

Meer informatie over beeldvorming vindt u op de site www.beeldvorming.eu




Ingezonden persbericht