Projectplan databank verpleegkundige GGZ standaarden gepubliceerd

BENTHUIZEN, 20060707 -- Binnen de GGZ heeft zich het laatste decennium een snelle ontwikkeling ingezet op het gebied van richtlijnontwikkeling, protocollering en standaardisering. Meest aansprekende voorbeeld zijn de multidisciplinaire CBO-richtlijnen die betrekking hebben op de GGZ. Beschikbare kennis en expertise wordt hierin gebundeld en op basis van gegevens uit wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De projectgroep verpleegkundige GGZ standaarden wil aansluiten bij deze ontwikkelingen en gaat in opdracht van - en in samenwerking met de FVGGz de beschikbare GGZ verpleegkundige kennis en expertise verzamelen, bundelen, toegankelijk maken en standaardiseren, zoveel mogelijk op basis van wetenschappelijk onderbouwde data.


Het voor de projectgroep belangrijkste streven hierbij is niet het zelf het op systematische en methodische wijze ontwikkelen van gevalideerde standaarden, maar het faciliteren van een professionele beheerstructuur waarbinnen deze standaarden kunnen worden ontwikkeld volgens een eenduidig format en traject dat voldoet aan de criteria die nationaal en internationaal aan vergelijkbare producten en processen gesteld worden.

Ander belangrijk streven is dat de op heel veel plaatsen beschikbare, maar versnipperde of geïsoleerde (GGZ) verpleegkundige kennis en expertise voor iedere GGZ verpleegkundige / verzorgende laagdrempelig toegankelijk gemaakt wordt.

In het op 1 juli op de site www.ggzstandaarden.nl gepubliceerde projectplan wordt gedetailleerd ingegaan op de manier waarop de projectgroep dit wil gaan doen.

Als eerste komen achtereenvolgens de achtergronden, de probleemstellingen en de algemene doelstellingen bij het project verpleegkundige GGZ-standaarden aan bod.

Vervolgens wordt nader ingegaan op de projectopdracht en worden opdrachtgever, projectgroep en het begrip "expertgroep" geïntroduceerd.

Daarna is het de beurt aan de hoofdactiviteiten en eerste deadlines die binnen het project verpleegkundige GGZ-standaarden nagestreefd worden.

De laatste items die in het projectplan de revue passeren zijn respectievelijk de begrenzing van het project (eindproduct en tijd), minimale randvoorwaarden, extra wensen als aanvulling hierop en de wijze waarop de kwaliteit van zowel werkprocessen als producten geborgd dient te worden.

Ter completering van het geheel zullen er een achttal bijlagen aan het projectplan worden toegevoegd. Deze bijlagen voorzien in een verdere detaillering t.a.v. een aantal specifieke zaken met betrekking op producten en processen binnen het project en de projectgroep verpleegkundige GGZ standaarden.

Het projectplan is te downloaden via de site www.ggzstandaarden.nl.



Projectgroep GGZ Standaarden