Ingezonden persbericht

Antonov plc (de "onderneming ") Commerciële toelichting "Samenvatting positie Antonov"

7 juli 2006

Verwachtingsvolle toekomst Supercharger
De onderneming heeft na de succesvolle presentatie van haar Supercharger op het circuit van Zandvoort en de Hot Rod tour in de USA brede acceptatie van de 2 Speed Supercharger en andere toepassingen van deze technologie ondervonden en heeft verdere voortgang geboekt met het vermarkten hiervan.

De 2 Speed Supercharger biedt een unieke oplossing ten aanzien van de reductie van CO2 uitstoot en brandstofverbruik. Dit vanwege het feit dat een auto met een kleine motorinhoud uitgerust met een Supercharger even grote prestaties levert als een auto met een grote motorinhoud. Dit biedt aanzienlijke mogelijkheden voor de massamarkt van kleinere auto´s.
Tevens is er de toepassing op de tuner markt waarbij veel vermogen in de lagere toerentallen kan worden toegevoegd, deze markt richt zich met name op auto´s met een grote motorinhoud.

Great Wall Motor Company project
In december 2005 werd een optie-overeenkomst gesloten met Great Wall Motor Company. Deze overeenkomst betreft de voorbereidingen van een productielicentie voor de zesversnellingsbak AAD, waarvoor van de kant van GWM betaling heeft plaatsgevonden.
Na de looptijd van deze optie-overeenkomst (6 maanden) zou een tweede fase overeenkomst worden gesloten die uiteindelijk tot besluitvorming voor productie zou moeten leiden.
Aangezien Antonov aan het einde van deze 6 maanden nog onvoldoende heeft voldaan aan de eisen van GWM is GWM op dit moment niet bereid een tweede fase overeenkomst te sluiten.
Antonov is momenteel doende het project op het niveau te brengen dat voor GWM noodzakelijk is om een dergelijke beslissing die met een investering in R D en productie van meer dan 100 miljoen euro samenhangt, op een verantwoorde wijze te nemen. De onderneming heeft zich ten doel gesteld dit in het vroege najaar 2006 te realiseren.

Augustus geeft duidelijkheid Toyota zaak
In augustus 2006 zal in een tweetal rechtszaken die in Duitsland zijn aangespannen duidelijkheid ontstaan over de patentinbreuk door Toyota op het patent van Antonov EP 0414782 en de geldigheid van dit patent.

De Board of Directors van Antonov is positief over de afloop van deze twee rechtszaken. Deze inschatting wordt ondersteund door de aankondiging van Toyota dat zij in Japan een separate rechtszaak tegen Antonov is gestart. De Board of Directors ziet dit als een gebrek aan vertrouwen in een voor haar goede afloop van de rechtszaken in Duitsland.

Ombouw van ontwikkel- naar commerciële organisatie
Antonov is na een groot aantal jaren van ontwikkeling aangekomen in de fase waarin de onderneming zich richt op commercieel succes. Hiervoor moet de focus van de organisatie worden verlegd. Immers enerzijds is een voldoende aantal marktrijpe producten ontwikkeld waardoor de primaire focus niet meer bij de ontwikkeling dient te liggen, anderzijds dient voldoende capaciteit beschikbaar te worden gemaakt om succesvol het traject van ontwikkeld product naar productie alsmede de commerciële organisatie inhoud te geven.

Dit traject is met kracht ingezet, mede ingegeven door de ervaringen die met het GWM project zijn opgedaan. Ook in andere projecten zal deze structurele verandering tot een hogere effectiviteit en een kortere doorlooptijd leiden.

Op basis van deze herstructurering en de commerciële contacten waarover Antonov beschikt heeft de Board of Directors, ondanks het feit dat zij beseft dat nog veel verbeteringen mogelijk en noodzakelijk zijn, vertrouwen in de toekomst.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:
Hein Vergeer
Tel: 06 5510 4444

Drs. Jos E. Haag, Chairman Audit Committee Antonov
Tel: 06 5156 1767

John Moore, CEO Antonov
Tel: +44 1223 421 740
+44 793 918 40 86 (mobile)

Christopher Ross, Chairman Antonov
Tel: +44 1788 891 880
+44 777 063 4400 (mobile)