Landstede


Start opleiding Pedagogisch Werker Kinderopvang niveau 4

Landstede Beroepsopleidingen start in september als één van de weinige onderwijsinstellingen in Nederland met de opleiding Pedagogisch Werker Kinderopvang niveau 4.

Officieel gaat deze nieuwe opleiding pas in het schooljaar 2007-2008 van start. Omdat er grote behoefte bestaat aan coördinerende Pedagogisch Werkers Kinderopvang, heeft Landstede het ministerie van OCW toestemming gevraagd om de opleiding al in 2006-2007 experimenteel te kunnen opzetten.

Kinderopvang is niet meer weg te denken in onze maatschappij en de laatste jaren is er steeds meer professionele Kinderopvang bijgekomen.

Het aantal kinderen met specifieke hulpvragen neemt toe en vraagt om deskundige begeleiding. Ook zijn er leidinggevenden nodig. Om aan beide zaken kwalitatief tegemoet te komen is de opleiding Pedagogisch Werker Kinderopvang niveau 4 ontstaan.

De kerntaken die een niveau 4 leidster zal uitvoeren zullen vooral gericht zijn op specialistische opvang voor kinderen met bijzondere zorg, en coordinerende taken.

Doelgroep
De opleiding is bedoeld voor studenten die het diploma SPW3 Kinderopvang behaald hebben. Ook studenten die al een baan in de Kinderopvang hebben kunnen deelnemen aan de opleiding mits de werkgever accoord gaat met het kader waarbinnen geleerd moet kunnen worden. Uitgangspunten zijn dan de kerntaken die horen bij deze functie Pedagogisch Werker Kinderopvang.

Verder moet de student faciliteiten krijgen om te werken aan opleidingsactiviteiten. De werkplek moet voldoen aan de criteria die beschreven zijn om een leerbedrijf voor Kinderopvang niveau 4 te kunnen zijn.

Kopklas
Deze opleiding wordt op dit moment alleen aangeboden in een kopklas variant. Na ongeveer 1 jaar kunnen de studenten hun diploma Pedagogisch Werker Kinderopvang niveau 4 ontvangen. De opleiding bestaat het hele studiejaar uit 24 uur per week buitenschoolse activiteiten(stage) op een Kinderdagverblijf.

De opleiding is competentiegericht opgezet: arbeidsproeven zijn het uitgangspunt. Op de vrijdag is er geen lesrooster maar zal er veel gewerkt worden aan projecten en themas, zelfstandig en in teams. Verder zijn er colleges, trainingen en intervisie, en wordt de student gecoacht. De opleiding wordt gegeven aan de Landstedelocatie aan de Fuchsiastraat in Zwolle.

Landstede Beroepsopleidingen