Ingezonden persbericht

Jonge Democraten lezen JOVD de liberale les

De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie heeft alle Jonge Democraten aangeboden om gratis lid te worden van de JOVD. Nu is dat natuurlijk niet verwonderlijk, want de Jonge Democraten zijn de grootste niet-christelijke jongerenorganisatie en daar kan de rechtse JOVD alleen maar van dromen. De JOVD wijst op de electorale neergang van D66 in de afgelopen jaren, maar vergeet dat D66 zich traditioneel als oppositiepartij snel herstelt en dat de partij met haar ruim 10.000 leden nog springlevend in het centrum van de Nederlandse politiek staat. Tel daarbij op dat D66 de jongste partij van Nederland is vanwege haar relatief zeer jonge leden en het is duidelijk dat de Democraten een langer leven beschoren zal zijn dan de vooroorlogse partijen in ons parlement.
Volgens de JOVD heeft Lousewies van der Laan zich kortzichtig en opportunistisch opgesteld in het debat rondom Ayaan Hirsi Ali. Maar het is juist de moederpartij van de JOVD, de VVD, die zich beschamend heeft opgesteld in dit debat. Door Minister Verdonk na haar onacceptabele wanoptreden van de voorbije weken de hand boven het hoofd te houden heeft de VVD politiek bedreven van de lelijkste soort. De minister had haar politieke macht aangewend om een excuus te verkrijgen van Ayaan Hirsi Ali waarmee Verdonk haar eigen gezicht wilde redden. Dergelijk misbruik van de macht van een minister is ongehoord in een volwassen democratie. Dat de VVD en het CDA de faux pas van de minister door de vingers zien is niet recht te praten. Het was juist D66 die zuiver handelde toen zij het vertrouwen in deze minister opzegde.
De JOVD biedt Jonge Democraten een veilig heenkomen bij haar liberale geloofsgenoten. Maar als het liberalisme al een geloof zou zijn, dan is de JOVD van haar geloof gevallen. De JOVD en haar moederpartij, de VVD, zijn al lang niet meer liberaal te noemen maar zijn in de regel onvervalst conservatief. Daarom bieden de Jonge Democraten de JOVD graag een cursus liberalisme aan. Een kort voorproefje voor de nieuwsgierige JOVD'er die niet kan wachten:
Liberalisme betekent:
* Investeren in onderwijs; niet bezuinigen
* Marktverstoringen tegengaan; hypotheekrenteaftrek afbouwen
* Gelijke kansen voor vrouwen; maak kinderopvang betaalbaar
* Geen misbruik van macht; weg met Minister Verdonk
* Burgerrechten beschermen; niet opofferen voor schijnveiligheid
* Meer vrijheden op het gebied van softdrugs; geen boerkaverbod
* Vrijheid in de derde wereld betekent niet bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking
Deze zeven voorbeelden zijn slechts het topje van de ijsberg; er zijn ontelbare redenen waarom de JOVD en de VVD niet liberaal kunnen worden genoemd. Om maar niet te spreken over het feit dat de Jonge Democraten en D66 socialer, groener, progressiever en meer pro-Europees zijn dan de JOVD en de VVD. Voor het aanvragen van een volwaardige cursus liberalisme verwijzen wij JOVD'ers graag naar onze Secretaris Scholing en Vorming Jeroen Mimpen. Hij is te bereiken op scholing@jongedemocraten.nl. De Jonge Democraten zijn ervan overtuigd dat menig JOVD'er - na het volgen van de cursus liberalisme - weer op het rechte pad terecht zal komen en zich zal voegen bij de liberale jongerenorganisatie Jonge Democraten.
---