Provincie Overijssel

Meer inzet op kavelruil voor toekomst landbouw


De provincie Overijssel wil de komende jaren meer inzet voor de verbetering van de verkaveling van landbouwbedrijven en wil hiervoor ongeveer 34 miljoen euro uittrekken. Dit is nodig omdat een goede ruimtelijke structuur van bedrijven belangrijk is voor de concurrentiepositie van de landbouw. Dit liet gedeputeerde Piet Jansen gisteren weten tijdens de eerste van een serie fietstochten die hij deze maand door Overijssel maakt.

Dit geld is bedoeld voor landinrichting en kavelruil. Voor de provincie Overijssel ligt het accent de komende jaren op de planmatige kavelruil. Deze aanpak is gericht op gebieden tot 1000 hectare waarin 20 tot 30 ondernemers vrijwillig mee willen werken. Hierbij wordt gemikt op korte uitvoeringsperiode, van 2 tot 3 jaar. âDeze gebiedsgerichte aanpak heeft meer impact dan kavelruil per ondernemer en gaat het sneller dan de grote traditionele
landinrichtingsprojecten.â, aldus gedeputeerde Jansen. âWij willen deze aanpak toepassen in sectorale landbouwprojecten in gebieden met een ongunstige verkaveling, maar zien ook kansen voor integrale projecten in gebieden met een landbouw- en natuur- en wateropgave. Door het slim koppelen van natuur- en waterdoelen kunnen extra middelen voor de verkaveling van de landbouw ingezet worden. Met elke hectare nieuwe natuur die ontwikkeld wordt komt er geld vrij om circa 2 hectare landbouwgrond in te richten.

De provincie ondersteunt de kavelruil op verschillende manieren. Ten eerste stelt voor de uitvoering van projecten voor planmatige kavelruil subsidie beschikbaar. Ten tweede kan de provincie, indien gewenst, helpen bij de opbouw van een grondpot met ruilgronden, belangrijk voor een snelle uitvoering van kavelruilprojecten, en verder zet de provincie het Coördinatiepunt Kavelruil Overijssel in. Hierin werken de Dienst Landelijk Gebied, het Kadaster en LTO Noord samen. Het doel van het coördinatiepunt om projecten voor plantmatige kavelruil te ontwikkelen en er voor te zorgen dat er een professionele uitvoeringstructuur opgezet wordt, daarnaast worden de ondernemers ondersteund bij het uitvoeren van een analyse het opstellen van het verkavelingsplan. Het CKO wil elk jaar vijf projecten uitvoeren. Voor 2006 gaat het in ieder geval om Deventer, Olst-Wijhe, Diepenheim en Mastenbroek.