Groep Wilders


vrijdag, 7 juli 2006
De tekst van Geert Wilders in het debat inzake de regeringsverklaring van vrijdag.

Dit nieuwe kabinet moet het stellen zonder de traditionele bordesfoto. Dat is jammer voor de nieuwe ministers die natuurlijk graag op de foto zouden zijn gegaan met de majesteit. Maar het is wel terecht dat het niet doorgaat: want er is eigenlijk niet zoveel veranderd sinds vorige week.

Laat ik eens kort beschrijven hoe ik de afgelopen week heb ervaren. Na een beschamende poppenkast over één paspoort, de toepassing van nota bene het Somalisch recht in Nederland, een Minister-President die vroeg in de ochtend een verkeerde maar niet minder juiste zin uitsprak en last but not least D66 politici die vol enthousiasme als lemmingen naar de afgrond renden, viel het kabinet. Beschamend, ik zei het al.

Vervolgens word je uitgenodigd bij de Koningin. Mijn advies aan haar was duidelijk: laat de kiezer na dit onbegrijpelijke politieke drama spreken en oordelen en wel zo snel mogelijk. Verkiezingen dus, september zou een mooie maand daarvoor zijn, vond en vind ik.

Daarna naar de informateur. Aangeschoven bij de heer Lubbers vraagt hij mij welke voorstellen naar mijn mening nog wel of niet behandeld kunnen worden en somt hij zelf een lijst met kabinetsvoorstellen op waarvan hij wil weten welke ik wel en welke ik niet kan steunen. De informateur van CDA-huize wil graag dat het nieuwe kabinet met zijn vrienden van CDA en VVD weet waar wel of geen meerderheid voor bestaat zodat ze daar op kunnen anticiperen om zonder al te veel kleerscheuren de rit tot november proberen uit te zitten en niet opnieuw in de volgende crisis te belanden. Ik wil niet meedoen aan dit politieke spel en geef dus geen antwoord aan de heer Lubbers op vragen die over lijstjes gaan en sta dus ook binnen een kwartier weer buiten. Een paar dagen later is er een formateur die kort daarna premier is en wiens kabinet dankzij de lijstjes van de informateur bij voorbaat weet waar wel of geen meerderheid voor bestaat. Leve de democratie.

Het ergste is dat de kiezer hier allemaal niets maar dan ook helemaal niets over te zeggen heeft gehad. Een coalitie die heeft gefaald regelt in een paar dagen tijd zonder enige gene dat ze in iets afgeslankte vorm nog een paar maanden kan doorregeren. Alsof er niets gebeurd is. En opnieuw krijg je plaatsvervangende schaamte over de Haagse politiek als je hoort dat collega Van der Laan van D66 voor de camera schaamteloos zegt dat ze het sociaal-economische beleid van het kabinet zal steunen want daar waren zij toch een van de architecten van, terwijl ze tegelijkertijd zegt voor een eventuele motie van wantrouwen tegen datzelfde kabinet te stemmen alleen om Minister Verdonk weg te pesten. Van dit soort gedrag hebben kiezers echt de buik vol, en terecht.

Al met al de hele afgelopen week overziende kan de conclusie geen andere zijn dan dat er behalve dat de verkiezingen een half jaar worden vervroegd tot november dit jaar eigenlijk niet zo bar veel verandert. Dat het kabinet vorige week eigenlijk niet gevallen is. Dat men gewoon doorregeert alsof er niets gebeurd is. Dat hier vandaag geen Balkenende III zit maar Balkenende II in blessuretijd. Dat de kiezer hierover niets te vertellen heeft en pas in november mag oordelen. Alles blijft nog even bij het oude. Comfortabel voor de coalitie van CDA en VVD.

Vz, het zal u niet verbazen dat ik ook vandaag tijdens dit debat niet zal aangeven welke voorstellen ik de komende maanden zal steunen en welke niet. Ik ga daar zoals altijd zakelijk mee om: voorstellen die deugen zal ik steunen en slechte voorstellen steun ik niet.

Ik verheug me enorm op de verkiezingen van 22 november! Dan zal mijn nieuwe partij de kiezer een alternatief bieden voor een beter Nederland. Met voorstellen die niet in het regeeraccoord van Balkenende II stonden en ook niet in de regeringsverklaring van dit kabinet voorkomen. Voorstellen die nodig zijn om Nederland er weer bovenop te krijgen. Substantieel lagere belastingen in plaats van de pepernoten die dit kabinet voor de burgers en bedrijven in petto heeft, een fatsoenlijke behandeling van ouderen, een immigratiestop van niet-westerse allochtonen en een hardere aanpak van de criminaliteit en de Marokkaanse straatterreur die onze steden en dorpen teistert. Een beter Nederland. Kortom een Nederland waar mensen weer trots op kunnen zijn!