Ministerie van Defensie

07-07-2006 22:38

JOINT STRIKE FIGHTER GEPRESENTEERD

De F-35, beter bekend als de Joint Strike Fighter, is vandaag (7juli) bij Lockheed Martin in het Texaanse Forth Worth (USA) gepresenteerd. Via een straalverbinding was dit bijzondere moment vanavond live te volgen bij de Faculteit Lucht- en ruimtevaart van de Technische Universiteit Delft. Hier werd tevens de naam van het nieuwe jachtvliegtuig onthuld: Lightning II, vernoemd naar de fameuze Lightning, een bommenwerper uit 1938.

De Joint Strike Fighter staat op de nominatie bij de Koninklijke Luchtmacht de F-16 op te volgen. Dit toestel bevindt zich momenteel in de laatste âlevensfase. Volgens oud Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal b.d. Ben Droste, momenteel verbonden als decaan aan de TU, past de Joint Strike Fighter precies bij het profiel van de krijgsmacht van nu. Kenmerken daarvan zijn een hoge paraatheid, joint en expeditionair, een flexibele structuur en modulair opgebouwd. Verder zijn een grote tactische en strategische mobiliteit en inzetbaarheid in het hele geweldsspectrum van toepassing op de huidige krijgsmacht.
Aan het Joint Strike Fighter-project nemen negen landen deel. Naast Nederland zijn dit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Noorwegen, Italië, Denemarken, Canada en Australië.