80 jaar geleden speelden Laurel en Hardy voor het eerst samen in een film

Laurel en Hardy speelden in 1926 voor het eerst samen in de film 'Duck Soup'. Deze film kwam uit in 1927 en het was het begin van hun zo succesvolle samenwerking. De vraag waarom Laurel & Hardy de tand des tijds hebben overleefd, werd eens verklaard door Rowan Atkinson (Mr. Bean). Atkinson meende dat de verklaring ligt in de kinderachtigheid die het duo tot zijn handelsmerk heeft gemaakt.

Ollie doet iets, Stan lacht, Ollie geeft Stan een lel, Stan prikt Ollie in het oog. Hoewel simpel van idee, is het de perfecte timing, hun mimiek en de manier waarop ze op elkaar reageren, wat hun 'act' zo uniek maakte. Hardy zucht eens diep of frommelt verlegen aan zijn stropdas en betrekt zijn publiek door het aan te kijken. Laurel plukt in zijn omhoogstaande peenhaar en geeft op een huilerig toontje alle schuld aan een ander. Herkennen we dat niet? 'Hij heeft het gedaan' en 'Het komt door...'.

In de Actuele Onderwerpen reeks is een uitgave gewijd aan "de dikke en de dunne" zoals het Nederlands publiek ze liefdevol noemt. De uitgave vertelt over hoe ze elkaar vonden, samenwerkten, verschilden, pas later bevriend werden én voortleven in een merkwaardige fans-organisatiestructuur, waarin de humor van de twee idolen wordt gekoesterd. De auteur beschrijft het met merkbaar genoegen. Het is nauwelijks voorstelbaar dat eertijds verschillende van de films door de filmkeuring slechts voor oudere leeftijdsgroepen geschikt werden bevonden. De films zijn nu in elk geval legendarisch en tijdloos geworden.

Het AO 'Laurel en Hardy - Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd' (AO 2854) is te bestellen voor ¤ 3,25 excl. verzendkosten bij AO, via de website: www.actueleonderwerpen.nl of bel 0320-286962. Of bestel de digitale uitgave van dit AO voor ¤ 1,95 (hier worden geen verzendkosten bij gerekend). De uitgave is ook via de boekhandel te bestellen. Abonnees van de AO-reeks krijgen de uitgave automatisch thuisgestuurd.

Lees ook:
AO 1601- "Chaplin" - Tjitte de Vries


IVIO Uitgeverij B.V.
IVIO Uitgeverij brengt sinds 1936 de populair-educatieve Actuele Onderwerpen reeks uit, met als doel hoogwaardige, exclusieve informatie op een objectieve en toegankelijke wijze voor een breed publiek te ontsluiten. Abonnees ontvangen elke twee weken een uitgave over een actueel onderwerp.

Kijk ook op onze website voor andere uitgaven of abonnementen: www.actueleonderwerpen.nl