Museon Den Haag

Persbericht

Datum:
6 juli 2006

Inlichtingen bij:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl)

Tel.
070-3381421 of 06 16 578 515

Digitale striptease in Museon
Mummieonderzoek door middel van CT scans

Vanaf 8 juli zijn bezoekers van het Museon in Den Haag welkom op een kleine tentoonstelling over mummieonderzoek met behulp van de computertomografie (CT) of röntgenscan. Daarmee is het mogelijk om niet alleen dwarsdoorsneden maar ook driedimensionale weergaven van de mummies te construeren.

Philips Medical Systems in Best en ook het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC) hebben een aantal mummies uit het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden gescand om beter te weten komen of deze mummies wel echt zijn en of er echt iets anders in zit. Eerst zien, dan geloven. Deze tentoonstelling gaat over de resultaten van dit onderzoek.

Drie replica's
De presentatie draait om drie mummies, waar replica's van zijn gemaakt. Bij die replica's worden de scanbeelden getoond met een toelichtend tekst. Er wordt een documentaire getoond over het onderzoek. Op twee grote banieren zijn een inleidende tekst en een afbeelding van een scanner te zien.

De presentatie toont de hoogtepunten van de resultaten van het scanonderzoek. De tentoonstelling stond eerder in het nieuwe kantoor van Philips Medical in Eindhoven en in de ontvangsthal van het AMC.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend. Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Toegangsprijzen
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: 4,- / jeugd 12 t/m 18 jaar: 6,- / volwassenen: 7,50 / 65+ Pashouders: 6,- . Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

Openbaar vervoer
Tram 17 en bus 24

Museon
Stadhouderslaan 37
Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
www.museon.nl

Jouw Wereld, Mijn Wereld 'Jouw Wereld, Mijn Wereld' is de vaste nieuwe expositie in het Museon. Op een moderne manier wordt getoond rijk onze wereld is aan natuurlijke en culturele diversiteit en wat onze rol is bij het in stand houden hiervan. Het expositiegedeelte 'De Arena' bevat vondsten uit de prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. De meeste objecten zijn afkomstig uit de directe omgeving van Den Haag.

Extra informatie
In de afgelopen 100 jaar is het Museon uitgegroeid tot één van de best bezochte populair wetenschappelijke musea in Nederland, waar kinderen en volwassenen worden gestimuleerd de wereld waarin zij leven onder de loep te nemen. Voor een interview met de inhoudelijk verantwoordelijke conservatoren, extra informatie of beeldmateriaal buiten hieronder genoemde publiciteitsfoto's wordt u vriendelijk verzocht contact op te nemen met het Museon, tel. 070-3381421 (e-mail: rdwinter@museon.nl). Publiciteitsfoto's zijn rechtenvrij te downloaden vanaf www.museon.nl.)