Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De nieuwe Bill Gates in Maastricht?

Wat ontstaat er als je jonge talentvolle HBO'ers uit Europa een eigen bedrijf laat starten, onder begeleiding van docenten en zakelijke professionals? Staan computermagnaten à la Bill Gates op of treden de jongeren in de voetsporen van voedingsgoeroe Jamie Oliver? Zijn hun producten vernieuwend of kiezen ze voor oude vertrouwde succesformules? Ontdek het zelf op zaterdagmorgen 8 juli, van 10.00 uur tot 12.00 uur, in het Gouvernement aan de Maas. Tijdens de beurs Future Business Stars, gratis toegang, maakt u kennis met de beste HBO-ondernemingen uit Europa. Teams uit o.a. Rusland, Roemenië, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen en Nederland strijden op dat moment voor de titel 'Best Student Company 2006'.

De Deense delegaties kiezen voor het feesten met een bierbekerhouder om de nek en een webportaal voor party's en ander entertainment. Ze waarschuwen ons alvast, want er bestaan plannen om feestelijk uit te pakken tijdens de beurs. De Belgen bestrijden de wegwerpcultuur met een gietvorm voor ijsbekers. "We willen een bijdrage leveren aan een betere wereld", vertellen ze. Ook de Nederlanders kiezen voor gezondheid en duurzaamheid. Motifive heeft een opvouwbare broodtrommel ontwikkeld. "We merken namelijk dat veel kantines 'Amerikaniseren', vertelt Paul Luijting, student van TH-Rijswijk. Gehaktballen en frikandellen verkopen goed, maar voor de mensen die verstandiger eten is onze broodtrommel een uitkomst." Binnen twee maanden verkocht hij al 1.500 exemplaren. De Limburgse finalist SitCom (Fontys Venlo) ontwikkelde milieuvriendelijke kussens die geen kou doorlaten. De Noren zoeken hun heil in innovatieve techniek. Met hun producten Plumbing System Service en Toilet Cleaning System verwachten ze goed te kunnen scoren in Maastricht, maar datzelfde denken de Zwitsers die een bijzondere fotolamp presenteren waarmee iedereen een persoonlijk tintje aan z'n interieur kan geven.

Bill Gates of Jamie Oliver? Of heeft de toekomst van het ondernemerschap weer heel wat anders in petto? Beoordeel het zelf tijdens de gratis toegankelijke beurs 'Future Business Stars' in het Gouvernement aan de Maas. Geïnteresseerden kunnen zaterdag 8 juli langs komen tussen 10.00 uur en 12.00 uur. Alle producten zijn te zien en uit te proberen en de jonge ondernemers hopen op veel vragen en reacties.

Deze 3e European Graduate Programme Competition maakt onderdeel uit van het wereldwijde project Junior Achievement (JA). Learning by doing staat hierbij centraal: jongeren leren ondernemen door het zelf te ervaren. Ruim 7 miljoen studenten uit 97 landen doen mee aan JA. In Nederland ondersteunde Stichting Jong Ondernemen het afgelopen schooljaar circa 6.000 jongeren in meer dan 600 studentenbedrijven. Zowel de Provincie Limburg als de stad Maastricht stimuleren het ondernemerschap onder jongeren en willen met deze finale ook het contact tussen jongeren en het bedrijfsleven aanmoedigen.

EINDE PERSBERICHT

Foto's: de Deense bierbekerhouder en de Nederlandse opvouwbare broodtrommel.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karina Bliek of Josephine van den Bogaard (bogaard@jongondernemen.nl) van Jong Ondernemen. Jong Ondernemen biedt in Nederland concepten voor studentenbedrijven op verschillende onderwijsniveaus, van basisonderwijs tot HBO/WO. www.jongondernemen.nl - telefoon: 070-3490150.


---- --