Ingezonden persbericht


Bateau Ivre met Ravi Coltrane op 9 juli bij MuziekPodium Zeeland

MuziekPodium Zeeland presenteert:

BATEAU IVRE

(Middelburg-Veere-Middelburg)

ZONDAG 9 JULI 2006, 13.00-18.00 UUR

Een jazz-cruise met:

-Ravi Coltrane Quartet feat. Drew Gress

met als gast David Gilmore

-Markus Stockhausen / Tara Bouman

-Charlemagne Palestine

-Drummers Double Bill (Rob Verdurmen & Arend Niks m.m.v. Corry van Binsbergen, Arjen Gorter e.v.a.)

"Qui courais, taché de jungles électriques

Planche folle, escorté des hippocampes noirs

Quand les juillets faisaient crouler à coups de triques

Les Cieux ultramarins aux arents entonnoirs."

Zo dichtte de piepjonge Arthur Rimbaud (1854-1891) bevlogen in zijn eerste bundel "Le bateau ivre" uit 1871 over een schip, waarvan de bemanning door Indianen over de kling gejaagd is om vervolgens als een dronkeman over de oceaan te zwalken.

Heeft de onderhavige jazz-cruise, behoudens de naam, iets met Rimbaud van doen ?

Hoegenaamd niet. Er is bemanning aan boord en voorts is het op het Veerse Meer moeilijk zwalken. Als er al sprake van dronkenschap is, dan toch niet van de boot.

Of hebben die zo prachtig door Mark Twain beschreven Louisiana-raderboten met hun archaïsche jazz iets met deze "dronken boot" van doen ?

Dat zou mooi zijn, ware het niet dat de romantiek van een dergelijke Mississipi-tocht in het functionalistische Nederland zonder meer een anachronisme is. Desondanks is de omgeving rond Veere nog steeds bijzonder schilderachtig, op zijn Vermeers bijna, en nog immer de moeite van het bevaren waard.

Heeft deze boottocht dan wellicht iets gemeen met de Zeeland Suite van Leo Cuypers, Willem Breuker en kornuiten ?

Op de combinatie van buitenlucht, ongeregelde impro-muzikanten en een benijdenswaardige ontspannen jaren zeventig-atmosfeer na, feitelijk weinig tot niets.

Heeft deze boottocht dan wellicht iets gemeen met de Beatles en hun Magical Mystery Tour ?

Op de combinatie van buitenlucht, experimenterende muzikanten en een behartenswaardig relaxte jaren zestig-atmosfeer na, feitelijk weinig tot niets.

Waar gaat het dan wel over ?

Een tweedeks-boot met een publiek van maximaal 300 personen aan boord, de Lady Madeleine, gelegen aan de kanaalkade tegenover het station van Middelburg, vaart op zondag 9 juli tussen 13.00 en 18.00 uur van Middelburg naar het Veerse Meer en viceversa. Aan boord zijn er bescheiden horeca- en cateringfaciliteiten, met dank aan Rederij Dijkhuizen.

Was er op 9 juli geen sprake van een fietstocht Middelburg-Veere-Middelburg ?

Inderdaad, hoewel die bij nader inzien geen doorgang vindt. Fietsen is een behartenswaardige bezigheid, varen is echter verre te prefereren, je hoeft minder te doen en je ziet meer en in geval van straffe regen en wind verschuilt men zich benedendeks, voordelen, die de fiets helaas niet kent. Deze marathon-muziek-middag kent dus in tegenstelling tot de fietstocht maar één locatie, behoudens een tweede locatie, waar aangemeerd zal worden, namelijk en volstrekt voorspelbaar, de Grote Kerk te Veere, waar Markus Stockhausen zijn trompettistische hoogstandjes zal vertonen.

Stelt het programma nog wat voor ?

Naar het zich laat aanzien en aanhoren, zal alleen een kniesoor hier wat op aan te merken hebben. Het programma zal onbekommerd grasduinen in het niemandsland tussen jazz, geïmproviseerde en nieuwe muziek en hopelijk zal het publiek even divers zijn. Opvallendste naam op het programma is vermoedelijk saxofonist Ravi Coltrane, inderdaad zoon van, en op eigen kracht inmiddels een naam om rekening mee te houden in de hedendaagse jazz. Coltrane treedt op met zijn eigen kwartet, met meesterbassist Drew Gress, drummer E.J. Strickland en pianist Luis Perdomo, met als gast meestergitarist David Gilmore, afkomstig uit de Steve Coleman-scene, maar bijvoorbeeld ook actief bij Joss Stone e.v.a

Maar ook de andere namen mogen er zijn.

Wat te denken van pianist-componist-sjamaan Charlemagne Palestine, pionier van de New Yorkse minimal met andere dwarse geesten als LaMonte Young, John Cale, Terry Riley en Tony Conrad, grossierend in excessieve boventonen-exercities op de Bösendörfer.

Ook niet uit te vlakken is trompettist Markus Stockhausen (alweer een zoon van) in duet met klarinettiste Tara Bouman, favoriete solist van Stockhausen senior in menig episode van zijn oneindige Licht-epos, en verder nog in het oor vallend trompettist op prominente ECM-platen.

De Drummers Double Bill van slagwerkers Rob Verdurmen en Arend Niks, met gitariste Corry van Binsbergen, bassist Arjen Gorter en de blazerssectie bestaande uit Joost Buis, George Pancraz, Alex Coke en Rutger van Otterloo, kent ongetwijfeld een hoog Breuker-gehalte en schurkt misschien nog wel het meeste tegen het Zeeland Suite-gevoel aan, hoewel slechts één bandlid er destijds daadwerkelijk bij was en dat was niet bandleider Rob Verdurmen.

Meer dan voldoende reden om de gang naar Zeeland te maken dan wel voor de afwisseling in eigen provincie de fijnproevende muziek-tourist uit te hangen. Dat de thuisblijvers meer dan ooit ongelijk hebben, moet dat nog gezegd worden ? Blijkbaar wel !

Misschien tot slot nog wat praktische informatie ?

Kan nooit kwaad, loopt men in ieder geval niet in zeven sloten tegelijkertijd.

Programma

13.00 uur: afvaart

13.00-13.45: Charlemagne Palestine (piano)

14.00-15.00 uur: Drummers Double Bill

15.00-15.45: Markus Stockhausen (trompet)/Tara Bouman (klarinetten) in de Grote Kerk te Veere

16.00-17.30 uur: Ravi Coltrane's Unified Presence

Toegang

25 euro

20 euro voor donateurs (voor minimaal 15 euro) en CJP-ers.

Locatie en traject

Afvaart om 13.00 uur scherp op de Lady Madeleine, gelegen aan het Kanaal door Walcheren, Loskade te Middelburg, schuin tegenover het station. Vervolgens via het kanaal naar Veere en het Veerse Meer, met daarna een korte stop in Veere en de terugtocht naar Middelburg.

Catering

Rederij Dijkhuizen zorgt voor alcoholische en non-alcoholische versnaperingen en prettig eetbare zaken, die overigens niet bij de prijs inbegrepen zijn.

Reserveren en informatie

Tel. 0118-623650 / Fax. 0118-624754

E-mail: grotekerkveere@nieuwe-muziek.nl

Website: www.nieuwe-muziek.nl

Is het verstandig om te reserveren ?

Vermoedelijk wel, hoewel het natuurlijk altijd spannend blijft om je vanuit Amsterdam, Groningen of Maastricht naar Middelburg te spoeden om te zien of er om 12.45 uur nog kaartjes zijn.

Met dank aan

V.S.B. Fonds Zeeland, de gemeente Veere, de provincie Zeeland en het ministerie van O.C.&W

"Ik voer, met Elmusvuur op alle raas en sprieten,

Dol hout, verzeld van 't zwarte paardenvolk der zee,

Toen julidagen knuppelhard aan scherven stieten

't Ultramarijnen zwerk, vol trechters, blakerheet."

Directeur MuziekPodium Zeeland
Tel. 06-48529010
E-mail: w.p.t.c.m.kniknie@freeler.nl

MuziekPodium Zeeland
per adres:
Grote Kerk Veere
Oudestraat 26, 4351 AV Veere
Tel. 0118-623650 / Fax. 0118-624754
E-mail: grotekerkveere@nieuwe-muziek.nl
Website: www.nieuwe-muziek.nl