Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Beroemde namen bouwen mee aan eventing CIC*** wedstrijd

De discipline Eventing wordt dit jaar, tijdens de lustrumeditie van Breda Hippique, voor de eerste maal op zowel 2- als 3-sterrenniveau verreden. Drie sterren is het op één na hoogste niveau in de Eventingsport. Het hoogste niveau in de Eventingsport zijn de 4 sterrenwedstrijden. Hiervan worden er slechts 5 in de wereld gehouden. Voor het behalen van het 3-sterrenniveau is de expertise ingezet van fameuze Eventing-officials als Richard Meade, Mike Tucker en Sir Jonathan Clarke. Een eventing CIC-wedstrijd bestaat uit dressuur, springen en het zwaarste van de drie onderdelen de crosscountry. Het traject van de cross-country gaat over natuurlijke hindernissen van boomstammen, wegversperringen, houtwallen, waterpartijen enz. In deze samengestelde wedstrijd komen alle vaardigheden van ruiter en paard aan bod: snelheid, springtalent en dressuur. De spectaculaire cross-country wordt als afsluitend onderdeel op zondag 9 juli verreden.

Richard Meade, tweevoudig winnaar van Badminton, is de voorzitter van de jury in Breda en samen met zijn team verantwoordelijk voor de jurering van de wedstrijd. Richard Meade won de wedstrijd van Badminton, die geldt als de zwaarste en meest prestigieuze Eventingwedstrijd op het allerhoogste niveau, in 1970 en 1982. Sir Jonathan Clarke, de Technisch Afgevaardigde in Breda, is eveneens een ervaren Badminton-ruiter. Samen met Mike Tucker, ook een ervaren Badminton-deelnemer, heeft hij in de voorfase de upgrading van de cross-country in Breda naar hogere 3-sterrenniveau begeleidt. Mike Tucker, de bouwer van het eventing cross-country parcours tijdens de wereldruiterspelen in Jerez 2002, is een gerespecteerde naam in de Eventing-sport.

Samen met Breda Hippique parcoursbouwer Bas Verhoeven is er een cross-country gebouwd met doordachte ontwerpen en een formidabele afwerking. In dit nieuwe parcours hebben veiligheid en respect voor ruiter en paard voorop gestaan. Volgens experts is dit nieuwe parcours de drie sterren meer dan waard. Een bijzondere nieuwe hindernis is "Let's play the piano". Voor deze hindernis is een vleugel nagebouwd die niet van echt te onderscheiden is. Tijdens de wedstrijd wordt deze hindernis opgeluisterd met live-muziek. De watersprong, met een afsprong van maar liefst 1,80 meter diep, zal dit jaar voor voldoende spektakel zorgen. Bijna alle eventing hindernissen zijn vernieuwd of aangepast voor het circa 4.200 meter lange parcours dat in totaal 29 hindernissen telt voor het 3-sterren niveau. De wedstrijd op 2-sterren is 3.400 meter lang en heeft 23 hindernissen. Door slimme ontwerpen van de parcoursbouwers worden diverse hindernissen ingezet voor zowel de cross-country van de Eventing op zondag 9 juli als de marathon van de Vierspanwedstrijden op zaterdag 8 juli.

De cross-country belooft voor deelnemers en bezoekers een uitdagend en boeiend onderdeel te worden. Spektakel en roem gaan hier samen, eventing vergt van paard en ruiter stalen zenuwen. Eventing bestaat uit drie onderdelen. Bij een CIC*** wedstrijd, zoals bij Breda Hippique, hoeven de onderdelen niet in een vaste volgorde te worden verreden. Er wordt begonnen met de dressuurproef, daarna het springen en op zondag wordt afgesloten met het derde en laatste onderdeel, de cross-country hetgeen tevens het zwaarste onderdeel is. Het traject van deze uithoudingsproef gaat over natuurlijke hindernissen van boomstammen, wegversperringen, houtwallen, waterpartijen enz. In deze samengestelde wedstrijd komen alle vaardigheden van ruiter en paard aan bod: snelheid, springtalent en dressuur. De spectaculaire cross-country wordt als afsluitend onderdeel op zondag 9 juli verreden.

Op www.BredaHippique.nl de officiële website van Breda Hippique kunt u alles vinden betreffende het evenement. Van programma tot foto's, van sponsoren tot informatie.

Breda, 25 juni 2006.
Stichting Breda Hippique, Postbus 7093, 4800 GB Breda, e-mail: info@bredahippique.nl


---



Ingezonden persbericht