Digitale Gemeente Houten

Onderzoek Universiteit: Houten mist 'ziel'

zondag 9 juli 2006 - Bron: Houtentouwtje.nl

Houtenaren die in Houten-Zuid wonen voelen zich minder verbonden met Houten dan hun stadsgenoten in het oude gedeelte. Dat is één van de conclusies van een onlangs gepresenteerd onderzoek door studenten Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit Utrecht. De studenten hebben dit onderzocht door enquêtes te houden onder de bevolking van Houten.

In de laatste week van mei hebben zo'n 40 studenten zich in groepen van 6 á 8 ingezet ten behoeve van een onderzoek naar lokale identificatie en mediagebruik. Iedere groep onderzocht een andere gemeente in de omgeving van Utrecht. Naast Houten kwamen ook Soest, De Ronde Venen, Harmelen, Montfoort en Bunschoten-Spakenburg aan bod. De afgelopen weken hebben 144 Houtenaren een enquête ingevuld.

Lokale identificatie is de mate waarin een persoon zich verbonden voelt met de woonplaats. Dit kan onder andere te maken hebben met het sociale netwerk, binding met bepaalde fysieke eigenschappen van de plaats of het gebruik van voorzieningen. In dit kader werd bijvoorbeeld de vraag gesteld: "Voelt u zich meer Houtenaar dan Nederlander?". In Houten bleek de lokale binding duidelijk lager dan in de ander onderzochte gemeentes. Vooral als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Bunschoten-Spakenburg waar ze zich zelfs meer Bunschoter voelden dan Nederlander.

Voor het onderzoek werd onderscheid gemaakt tussen het oude gedeelte (Houten-Noord) en de nieuwe Vinex-wijken in Houten (Houten-Zuid). In het oude Houten hebben mensen, zoals verwacht, meer binding met de woonplaats dan in de Vinex-wijken. De reden dat mensen in Houten-Zuid zich minder verbonden voelen kan volgens Jocko Rensen, raadslid voor de PvdA en beheerder van een lokale nieuwswebsite, www.houtentouwtje.nl, o.a. gezocht worden in het gebrek aan voorzieningen in Houten-Zuid.

Naast vragen over de binding met de woonplaats werd de bevolking van Houten naar hun mediagebruik gevraagd. Vooraf werd verondersteld dat de gedrukte kranten minder gelezen zouden worden, in verband met de opkomst van internet. Dit bleek waar voor nationaal en internationaal nieuws. Voor het lokale nieuws is de oude vertrouwde krant nog altijd de belangrijkste bron.

De meeste mensen gaven aan in Houten te zijn komen wonen vanwege het feit dat ze daar een geschikte woning konden vinden. De tweede reden was dichter bij mijn werk wonen'. Dit bevestigt het beeld van Houten als een forensengemeente, waarbij het de mensen meer om een geschikte woning op een goed plek gaat dan de specifieke plaats. De enorme groei die er de laatste jaren in Houten heeft plaatsgevonden maakt de binding er niet groter op. Houten heeft zich in feite in een vrij korte tijd van een dorp tot een kleine stad ontwikkeld en mede daardoor mist de gemeente een echte ziel.

Download hier het onderzoek. Zie het origineel

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).