Rabo Champions Trophy Women 2006 (hockey)

China zet regerend wereldkampioen opzij

China heeft zich met een uitstekende prestatie tegen Argentinië teruggeknokt in het toernooi. De ploeg van bondscoach Kim Chang Back versloeg de regerend wereldkampioen met 1-3 en herstelde zich daarmee van de 3-2 nederlaag tegen Duitsland op de openingsdag.

De wijze waarop China zich manifesteerde tegen Argentinië is opvallend te noemen. Nog maar een paar maanden geleden had de ploeg de grootste moeite om zich te kwalificeren voor het WK. Tijdens het kwalificatietoernooi in Rome eindigde China als vijfde en pikte daarmee het allerlaatste WK-ticket in. De nummer drie van de Champions Trophy in 2005 maakte daarmee bepaald geen sterke indruk.

Gezien het optreden van China in Amstelveen is bondscoach Kim Chang Back er kennelijk in geslaagd het niveau van zijn ploeg in rap tempo te verbeteren. De eerste wedstrijd tegen Duitsland ging weliswaar met 3-2 verloren, maar tegen Argentinië liet China de eerste zege noteren. De regerend wereldkampioen werd met 1-3 verslagen.

In de tas

China bestreed Argentinië met snel combinatiespel. De 1-0 van Wan Feng Zhou was het resultaat van een vloeiende aanval en ook bij de 2-0 van Ye Ren reageerde China alerter dan de Argentijnse verdedigsters. Nog voor de rust had China de wedstrijd eigenlijk al in de tas. Captain Bo Yi Ma sleepte de derde Chinese strafcorner fraai tegen de touwen en zorgde zo voor een 0-3 ruststand.

In de tweede helft speelde China het duel gecontroleerd uit. Argentinië, dat zwaar tegenviel en vermoeid oogde, kon slechts via een doelpunt van Alejandra Gulla de pijn een klein beetje verzachten. Echt in gevaar kwam de Chinese verdediging daarna niet meer. Door de zege houdt China weer uitzicht op de finale. (DvdB)