Rabo Champions Trophy Women

Oranje begint op stoom te komen

De Nederlandse hockeysters hebben hun tweede wedstrijd op de Champions Trophy winnend afgesloten. Oranje keek na tien minuten tegen een 1-0 achterstand aan, maar versloeg olympisch kampioen Duitsland alsnog met 3-1 dankzij doelpunten van Maartje Paumen, Sylvia Karres en Ellen Hoog.

Het Nederlands dameselftal begon het duel met twee grote kansen voor Minke Smabers. In de zesde en achtste minuut had de middenveldster goede mogelijkheden om de score te openen. De schoten van Smabers waren niet lastig genoeg om de Duitse keepster Yvonne Frank te passeren. De eerste strafcorner van de wedstrijd was voor Nederland. Omdat het trage veld het spelen van een rechtstreekse strafcorner bemoeilijkt, koos Nederland voor een variant. De bal gleed echter bij de tweede paal langs het doel.

Sleeppush

Na de mislukte corner van Nederland, zette Duitsland een snelle aanval op. De bal belandde aan de rechterkant bij Janine Beermann, die vervolgens de cirkel in sneed en Lisanne de Roever verschalkte. Lang kon Duitsland niet van de voorsprong genieten. Een minuut na de 1-0 mocht Nederland de tweede corner van de wedstrijd nemen. Deze keer koos Oranje wél voor een rechtstreekse corner en met succes. Maartje Paumen zorgde met een fraaie sleeppush voor de gelijkmaker.

Een minuut of zeven voor het rustsignaal kwam Nederland voor het eerst dit toernooi op voorsprong. Naomi van As pikte de bal op eigen helft op, soleerde via de linkerkant van het veld de cirkel in en bediende Sylvia Karres op maat: 2-1. Dat Oranje daarmee op voorsprong kwam, was te danken aan Janneke Schopman. Na ruim een kwartier spelen tikte ze bij een Duitse corner de bal voor een leeg doel weg.

Belangrijke treffer

In de tweede helft ging Oranje op zoek naar de derde treffer om de wedstrijd te beslissen. Het lobje van Ellen Hoog was een aardige poging, maar miste kracht en hoogte om de Duitse keepster te verrassen. Een kwartier later was het wel raak voor Hoog. Met een geplaatst backhandschot schoot ze de 3-1 tegen de plank. Het was een belangrijk doelpunt, want in die fase leek Duitsland wat meer grip te krijgen op het spel van Nederland. In de slotfase moest Lisanne de Roever, die opnieuw de voorkeur kreeg boven Eveline de Haan, er nog een keer aan te pas komen om Duitsland van de aansluitingstreffer af te houden. Ze verwerkte een hoge inzet zonder in de problemen te komen en hield de 3-1 voorsprong overeind. (DvdB)