Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Dagverslag 2 Bagneux

Encore un fois?

De kinderen hebben vandaag weinig nachtrust gehad: de Duitsers kwamen in een bliksembeweging binnenvallen. Dit bracht enige uren later een uitstroom van Fransen teweeg. Ook dit ging met veel lawaai gepaard. De eerste te laat streepjes zijn ook alweer uitgedeeld, 6!? Nederlanders dachten wel iets langer te kunnen blijven liggen. Onze favoriete kantinedame is er ook weer bij, doel dit jaar is om haar te laten lachen, hetgeen waarschijnlijk voor het eerst in haar leven zou zijn. Niet om te lachen was het grapje van Bente die dacht een chocolade cocktail over Jarno heen te kunnen gooien. Gelukkig voor dit Bagneux-groentje miste zij hem net.
Om 11.00 uur begon de voorbereiding. Helaas waren de tegenstanders nog niet bekend, waardoor er niet gericht kon worden voorbereid. Om het repertoire van de spelers een klein beetje te testen, werd een simultaan gespeeld in het pikkedonker. Dit duurde enig tijd totdat Rozemarijn het licht zag.
Na een snelle rit met de immer betrouwbare Parijse metro en een kleine wandeltocht kwamen we aan bij de supermarkt en de bakker, het was aan de Jan hooligans en Laura's angels om te zorgen voor het voedsel. Helaas dachten de angels dat een gezonde lunch bestond uit cola en fanta, de Hiddobrigade dacht hier anders over en zullen hier dan ook morgen verandering in brengen.
Na aankomst bij het heiligste der heiligen, de speelzaal vielen twee dingen op: de dikke van Bagneux is wederom afgevallen en het Holland house is dit jaar op de zelfde verdieping als de speelzaal. Helaas zijn er dit jaar weer minder spelers dan vorig jaar, dit leidde er dan ook toe dat 6 Nederlanders onderling moesten uitmaken wie het punt zou krijgen. Naast de 22 Nederlanders zijn er 31 Duisters en een handvol Hongaren. Het aantal Fransen is bijna verwaarloosbaar, is dit dan het laatste toernooi in Bagneux???
Christopher was tegen Sharitha als eerste klaar en kon het punt in de heerlijke zon vieren. Opvallend was ook de partij van Xander waarin tegenstandster Kutemeier haar achternaam eer aandeed. Eva en Lemmy tot slot waren als laatsten nog aan het strijden, toen ze hoorden dat iedereen naar de Chinees ging, maakten ze direct een einde aan hun partij, hetgeen de ijsjesscore betekende.
Na de partijen ging iedereen terug naar de campus om nog even te relaxen waarna er lekker kon worden gegeten. De eigenaren van het restaurant waren echter niet helemaal gelukkig met de grote groep kinderen en verzochten ons dan ook vriendelijk snel te eten en even zo snel weer weg te gaan.
Hiddo zat tijdens deze maaltijd weer flink op te scheppen, waarop werd besloten hem tot ijscoman te bombarderen, mede tot zijn eigen verrassing was hij hier niet heel slecht in.
Bij het voetballen vielen enkele zaken op, het aantal zeer getalenteerde voetballer is niet heel erg hoog, speciale vermeldingen zijn er echter voor Ruud die zeker gezien zijn leeftijd uitstekend speelt. Ook Evie maakt een zeer goede indruk, deze speelster van de Noordelijke meisjesselectie maakt dit echt waar. Ze blijkt ook een echte kuitenbijter: ze bracht de titel van het bekendste boek van Harry Mulisch meerdere malen in praktijk bij Xander Mostertman. Hiddo kon zijn voetbalkwaliteiten niet ten volle laten zien, daar hij bij het verlaten van Groningen twee rechtersportschoenen had meegenomen. Nu moest hij als een halfbakken Van Basten aanwijzingen schreeuwen naar zijn spelers.
Na deze wedstrijd mochten de C-jongens nog even het einde van Duitsland-Portugal zien. Opvallend was dat er nu voor het eerst hartstochtelijk werd gejuicht door Nederlandse spelers voor de Duitse Mannschaft.
Na deze wedstrijd maakte Hiddo nog ruzie met enkele Hongaarse schonen, die veel lawaai maakten bij het ezelen. Hiddo nam prompt hun voetbal in beslag en vluchtte naar zijn kamer. Na enkele Hongaarse verwensingen en Groninger beledigingen werd de vrede uiteindelijk toch getekend. De leiders gingen daarna zich voorbereiden op de voorbereiding, dingen voor het verslag verzinnen en hadden daarna een goed gesprek, waar de meest uiteenlopende onderwerpen werden behandeld, die wij uit een vorm van zelfcensuur hier voor de KNSB niet zullen vermelden.

Quote van de dag (wederom van Laura): jongens gooien met eten, meisjes met woorden.

---

Dagverslag 1 Bagneux

Kedeng kedeng, kedeng kedeng.

Geheel in stijl van een van de ouders gaan wij verder met de pro-oranje tour. Voor vandaag hebben wij Guus Meeuwis uitgekozen. Onze treinreis verliep bijna geheel volgens plan. Maar niet bij iedereen. Onze delegatieleider had in Utrecht een overstap gemist (andere Groningers was het wel gelukt om de goede trein te vinden) en was dus een aantal minuten te laat op het centraal station van Rotterdam. Als laatste! En dat terwijl hij beloofd had dit keer wel op tijd te komen. Om 10.54 zou de Thalys naar Parijs vertrekken. Dit jaar doen er 22 Nederlandse spelers mee aan het jeugdtoernooi van Bagneux, een voorstadje van deze metropool. De begeleiding is in handen van de eeuwige student en JOVD-bobo Jan boksbal van Run, Jarno Witkamp en Hiddo Zuiderweg. Voor het eerst in de historie is ook een vrouwelijke begeleider aanwezig in de persoon van Laura Bensdorp.