Energiebesparing blijft belangrijk op agenda bedrijfsleven

Senternovem3

Energiebesparing blijft belangrijk item op agenda bedrijfsleven

Nederlandse bedrijven investeerden vorig jaar in totaal voor EURO 1,2 miljard in energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2005 van de Energie Investeringsaftrek (EIA) dat deze week door SenterNovem is uitgebracht.

In 2005 werd voor ruim EURO 770 miljoen geïnvesteerd in energiebesparende technieken, varierend van isolatie en HR++-glas in bestaande gebouwen tot ingrepen in chemische processen die de energievraag sterk reduceren. Dit is 65 procent van het totale bedrag. Aan installaties voor de opwekking van duurzame energie is ruim EURO 420 miljoen aan investeringen aangemeld (35 procent van het totale bedrag). In totaal zijn er in 2005 ruim 9.270 aanvragen ingediend voor meer dan 90 verschillende technieken.

Ondernemers die in 2006 gebruik willen maken van deze regeling, kunnen 44 procent van de investeringskosten voor energiezuinige bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst. Ondernemers die investeren in energiebesparing en duurzame energie kunnen in 2006 weer rekenen op een fiscaal voordeel als zij EIA aanvragen.

De EIA bestaat sinds 1 januari 1997 en is één van de langstlopende instrumenten waarmee de overheid Nederlandse bedrijven stimuleert te kiezen voor energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie. De regeling is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. SenterNovem en de Belastingdienst verzorgen de uitvoering van de regeling.
In 2005 was ongeveer 31 procent van de aanvragen en 28 procent van het totale investeringsbedrag afkomstig van bedrijven uit sectoren waarmee de overheid een Meerjarenafspraak (MJA) energiebesparing overeen is gekomen.

Sectoren
Bedrijven uit alle sectoren in Nederland hebben in 2005 gebruik gemaakt van de EIA. Van het totale investeringsbedrag van EURO 1,2 miljard is 32 procent aangevraagd door de energiebedrijven en 31 procent door de industrie. Door de sector 'overige' bedrijven is 24 procent van het totale bedrag aangevraagd. Deze sector bestaat uit voornamelijk financiële instellingen, telecommunicatiebedrijven, overige zakelijke dienstverlening en verhuur & handel in onroerend goed. Ook bedrijven in de land- en glastuinbouwsector (32 procent van het aantal aanvragen en 12 procent van het totale investeringsbedrag) maken veelvuldig gebruik van de EIA. De energie-intensieve glastuinbouwsector vraagt vooral EIA aan voor de toepassing van energiescherminstallaties (voor lichte stookteelt) en warmtekrachtinstallaties. Hierdoor kan het gasverbruik per vierkante meter fors worden teruggebracht. MKB-bedrijven met minder dan 100 werknemers nemen 46 procent van het totale investeringsbedrag en 83 procent van het aantal aanvragen voor hun rekening.

SenterNovem is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. SenterNovem voert beleid uit voor verschillende overheden en draagt zo bij aan innovatie en duurzaamheid.