Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon drs. S. Veldhuizen Ons kenmerk FEZ/BGZ/2006/52800 Doorkiesnummer (070) 333 46 72 Datum 7 juli 2006

Onderwerp

In de motie Verburg c.s. (TK 2005-2006, 30 300 XV, nr 51) wordt de regering verzocht om de Kamer te informeren langs welk traject wordt toegewerkt naar het structureel lastendekkend maken van de sociale fondsen.

Ik heb naar aanleiding van deze motie al aangegeven dat ik het streven naar lastendekkende premies onderschrijf. Dit streven naar lastendekkende premies moet echter wel ingepast worden in het beleid rond inkomens, lasten en EMU-saldo.

Het elfde rapport van de Studiegroep Begrotingsruimte heeft de premiestelling sociale fondsen behandeld. Dit rapport gaf de aanbeveling om te streven naar constante premies die zich over de conjunctuurcyclus heen op een lastendekkend niveau bevinden. Deze lijn wordt bevestigd in het recent uitgekomen twaalfde rapport van de Studiegroep. De werkgroep "Belasting- en premiestructuur" heeft de aanbevelingen van de het elfde rapport van de Studiegroep Begrotingsruimte verder uitgewerkt en heeft onderzocht hoe de stap naar lastendekkende premies over een conjunctuurcyclus gemaakt kan worden. Zij concluderen dat hiervoor nodig is de premies in een conjunctureel neutraal jaar lastendekkend vast te stellen.

Het vorige en huidige kabinet heeft de aanbevelingen van de Studiegroep Begrotingsruimte met betrekking tot de jaarlijkse premiestelling zo goed mogelijk meegenomen, voor zover dit ingepast kon worden in het beleid rond inkomens, lasten en EMU-saldo. De premies volksverzekeringen worden constant gehouden (behoudens structuuraanpassingen in de AWBZ) en aangevuld door Rijksbijdragen. De premie van de nieuwe Zorgverzekeringswet worden jaarlijks lastendekkend vastgesteld. In de WW en de WAO is er sprake van een wisselend beleid rond de premiestelling. De premies AWF en AOF worden indien het beleid rond inkomens, lasten en EMU-saldo het toelaat richting lastendekkende premies bewogen. Bij de WGF, de AOK en de WHK (vanaf 2007) worden premies gedifferentieerd jaarlijks lastendekkend vastgesteld door het UWV om zo de lasten te leggen bij de werkgevers die verantwoordelijk zijn voor de lasten, waarbij er de komende jaren een aflopende opslag op de WHK-premie zal zijn door de rentehobbel. Uit het voorgaande blijkt dat structureel

Ons kenmerk FEZ/BGZ/2006/52800

lastendekkende premies vooral spelen bij het Awf-fonds en de WAO-fondsen. In het volgende zal dan ook alleen naar deze fondsen gekeken worden.
In onderstaande tabel zijn de inkomenssaldi van de afgelopen jaren opgenomen.

Inkomenssaldi WW en WAO 2003-2007 (stand CEP1)