Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter Raad van Bestuur UWV Postbus 90801 De heer dr. J.M. Linthorst 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Postbus 58285 Telefoon (070) 333 44 44 1040 HG AMSTERDAM Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl

Contactpersoon Uw brief Doorkiesnummer Ons kenmerk SV/R&S/06/56486 Datum 7 juli 2006 Onderwerp Verzoek om te anticiperen op een wijziging van het
Reïntegratiebesluit/arbeidsplaatsvoorzieningen bij de
inschakeling in de arbeid als zelfstandige

Op grond van artikel 34, tweede lid, van de Wet WIA kan het UWV voorzieningen verstrekken in het kader van de bevordering en ondersteuning bij de inschakeling in de arbeid als zelfstandige aan de verzekerde die recht heeft op een WGA-uitkering en wiens uitkering door het UWV wordt betaald en de WIA-verzekerde met naar oordeel van het UWV structurele functionele beperkingen.
In de artikelen 65e WAO, 59b Wajong, 52d ZW en 67c WAZ is een soortgelijke bevoegdheid voor het UWV neergelegd.

In de artikelen 13, 14 en 15 van het ­ op grond van voornoemde bepalingen vastgestelde ­ Reïntegratiebesluit (Stb. 2005, nr. 622) zijn met betrekking tot de uitvoering van deze bevoegdheid nadere regels gesteld. Op grond van deze artikelen is het UWV bevoegd vervoersvoorzieningen, intermediaire voorzieningen (doventolk; voorleeshulp) en een starterkrediet te verstrekken aan personen die vallen onder de in artikel 34, tweede lid, Wet WIA omschreven doelgroep.
Bij het opstellen van de desbetreffende bepalingen is niet tevens geregeld dat deze startende zelfstandigen ook in aanmerking kunnen komen voor de verstrekking van arbeidsplaatsvoorzieningen (aanpassing arbeidsplaats/hulpmiddelen), zoals dat in artikel 35, eerste en tweede lid onder c, en artikel 36 Wet WIA voor de werknemer is geregeld.

Het is mijn bedoeling om het Reïntegratiebesluit op dit punt aan te passen door daarin een bepaling op te nemen dat het UWV op aanvraag van een persoon als bedoeld in de artikelen 65e WAO, 59b Wajong, 52d ZW en 67c WAZ, voorzieningen kan verstrekken ten behoeve van de inrichting van de arbeidsplaats, de productie- en werkmethoden en de bij de arbeid te gebruiken hulpmiddelen, die in overwegende mate op het individu van de aanvrager zijn afgestemd.

Ons kenmerk SV/R&S/06/

Het doorvoeren van deze wijziging van het Reïntegratiebesluit vraagt nog enige tijd. Dit zou kunnen betekenen dat tot het moment dat de wijziging in werking is getreden het UWV in voorkomende praktijksituaties deze voorzieningen niet zou kunnen verstrekken. Dit acht ik ongewenst. Daarom verzoek ik u om in uw uitvoeringsbeleid op deze wijziging te anticiperen. De IWI zal hiervan in kennis worden gesteld.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)


---