Het Nederlandse Rode Kruis

10 juli 2006
Jaarverslag 2005: groot vertrouwen in het Nederlandse Rode Kruis

In 2005 zijn veel mensen getroffen door natuurgeweld. De tsunami kwam hard aan, in Pakistan veloren mensen huis en haard, New Orleans verdronk en in Afrika hebben mensen nog steeds te weinig te eten. Het is maar een greep uit de rampen die in 2005 toesloegen.

Rode Kruis kon noden lenigen
Het Rode Kruis kon, dankzij hulp van particulieren en bedrijven noden ledigen. Op de hulpverlening na de tsunami is veel kritiek geweest. Maar dankzij de giften wist het Rode Kruis 1 miljoen mensen bij te staan. In Pakistan heeft het Rode Kruis mensen bijgestaan met tenten en dekens na de aardbeving en in Irak wist het Nederlandse Rode Kruis medicijnen te leveren aan ziekenhuizen.

Samen met 3FM voor Congo
Dankzij de samenwerking met Radio 3FM wist het Rode Kruis de oorlog in Congo weer even in the picture te zetten. Want voor rampen die zich niet voor het oog van de media afspelen, is het moeilijk fondsen werven. Dankzij de actie van 3FM kunnen kinderen terug naar hun ouders in een land dat verscheurd is door oorlog.

Hulpverlening staat voorop
Financieel blijft het garanderen van de onvoorwaardelijke hulpverlening van het Rode Kruis een uitdaging. Nederland telt steeds meer charitatieve instellingen, terwijl het totale bedrag dat Nederlanders aan goede doelen geven nagenoeg gelijk blijft. Daardoor worden een herkenbaar imago en transparantie steeds belangrijker. Het Rode Kruis ziet hierin voor de komende jaren een stevige taak. Maar de hulpverlening staat altijd voorop. Daar zal altijd de meeste energie in gestoken worden.

Met dank aan
Het Rode Kruis dankt publiek en bedrijfsleven voor het voortdurende vertrouwen in het Rode Kruis en zet ook in 2006 alles op alles om mensen te helpen die getroffen worden door oorlogen, natuurrampen of slopende ziekten als HIV/Aids.

>>> Download het jaarverslag (8 Mb, PDF)