Productschap Margarine


10.07.2006

PDV en GZP zetten zich in voor explosieveiligheid

De Productschappen Diervoeder (PDV) en Granen, Zaden en Peulvruchten (GZP) gaan bedrijven bijstaan om te voldoen aan de verplichtingen van de Arbeidsomstandighedenwet. Aanleiding hiervoor is nieuwe Europese regelgeving op het gebied van explosieveiligheid voor bedrijven die met stof te maken hebben bij de opslag of verwerking van producten.

Eerder al heeft PDV voorlichting gegeven aan bedrijven over hoe ze kunnen voldoen aan de nieuwe Europese richtlijn ATEX137, gericht op bescherming van werknemers die werken in een explosiegevaarlijke omgeving. Leidraad hiervoor was een door Nevedi ontwikkelde handleiding voor de diervoederbranche. Via een gezamenlijk project helpen PDV en GZP bedrijven nu verder om aan de eisen van de Arbeidsomstandighedenwet te voldoen. Dit gebeurt onder andere door veel aandacht te schenken aan voorlichting aan bedrijven over de richtlijn.

Daarnaast ondersteunen de beide productschappen bedrijven bij de verplichting om een register bij te houden van gevaarlijke stoffen en preparaten in een werksituatie. Om registratie eenvoudig te maken, ontwikkelen de twee schappen een praktische stoffenbeoordelingsmethodiek waarmee de agrifoodsectoren goed uit de voeten kunnen. De methode test op eigenschappen op het gebied van arbeidshygiëne en explosieveiligheid. De beoordeling van de meest voorkomende grondstoffen en producten komt in een databank grondstoffen. Bedrijven hebben toegang tot deze databank en kunnen er gegevens uithalen.

De databank met grondstofgegevens is van belang voor bedrijven omdat ze deze kunnen gebruiken voor risicobeoordeling en -evaluatie, voorlichting en het opstellen van het - verplichte - explosieveiligheidsdocument. Projectleider Kees Lommers: We ontwikkelen de databank in één keer voor iedereen, zodat niet ieder bedrijf het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. De databank levert bedrijven dan ook tijd- en kostenbesparing op. Over de opzet van de databank voeren GZP en PDV overleg met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zodat ook de Arbeidsinspectie op de hoogte is van het project. Bedrijven moeten namelijk formeel per 1 juli 2006 voldoen aan de ATEX-richtlijn. De databank is naar verwachting eind dit jaar beschikbaar voor bedrijven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kees Lommers, telefoon 070 - 370 84 54, e-mail c.lommers@hpa.agro.nl.