FNV Bouw

Wegwerkers: werkgever gaat te ver met opsparen uren

"De werknemers in de wegenbouw vinden dat de werkgevers echt te ver zijn gegaan", aldus regiobestuurder Edwin Bouwers van FNV Bouw na de ludieke actie op maandagochtend 10 juni bij het Overijsselse Dalfsen. BAM Wegen, Koninklijke Wegenbouw Stevin en Ballast Nedam Infra laten hun werknemers in de drukke zomerperiode overuren opsparen. Dit kan oplopen tot 200 uren, die dan als verlof moeten worden opgenomen in de rustige wintertijd. De bedrijven maken daarvoor 'individuele afspraken' met werknemers. De vakbonden vinden dat in strijd met de CAO voor de Bouwnijverheid; zij hebben daarom een kort geding aangespannen dat volgende week zal dienen.

Volgens de bonden wentelen de werkgevers met die afspraken bedrijfsrisico's af op hun werknemers.Van een echte vrije keuze om met zo'n regeling mee te doen, blijkt geen sprake."Er is er niet één die het ermee eens is. Maar als je niet meedoet, wordt er WW voor je aangevraagd op het moment dat er geen werk is", zegt kaderlid Jan Corporaal van FNV Bouw daarover. "Er wordt inderdaad altijd gedreigd met de WW. De mensen hebben het gevoel dat ze zó op straat staan", beaamt Bouwers.

Bij urgente projecten, waarbij filevorming moet worden voorkomen of in ieder geval beperkt, kan dat betekenen dat wegwerkers zo'n 12 uren achter elkaar aan het werk zijn. Dat is ook een kwestie van ongelukkige planning bij opdrachtgevers als de overheid, die alles in een betrekkelijk korte tijd wil laten uitvoeren. "Dat is niet nodig, technisch gezien kunnen ze het hele jaar door draaien", aldus Bouwers.

De korte actie in Dalfsen werd gevoerd door FNV Bouw, Hout-en Bouwbond CNV en Vakvereniging Het Zwarte Corps. Twee asfalteerploegen, met in totaal zo'n 25 man, kregen een pepdrankje om de moed erin te houden. En een bos bloemen voor het 'thuisfront', als troost voor het feit dat ze hun partner in deze zomerperiode zo weinig zien.