Universiteit Maastricht

10 juli 2006
Vernieuwende bedrijvigheid, vernieuwende Hoogstarters Hoogstarters certificaat en Minckelerstrofee uitgereikt op 8 juli

Op zaterdag 8 juli jl. ontvingen elf nieuwe ondernemers het begeerde Hoogstarters certificaat uit handen van Peter Haane, algemeen directeur van de Kamer van Koophandel Zuid-Limburg. Dankzij het intensieve begeleidingstraject van Hoogstarters Maastricht wisten de ondernemers hun ideeën in slechts vier maanden uit te werken tot een compleet bedrijfsconcept. De huidige groep deelnemers vormden de laatste groep Hoogstarters oude stijl. Hoogstarters gaat extra accent leggen op kansrijke sectoren en vernieuwende bedrijvigheid. Hiervoor is echter wel nieuwe subsidie nodig.

CuraMonde winnaar van Masterclass
Naast de uitreiking van de certificaten werd ook bekend gemaakt welke onderneming het beste business plan had geschreven. De winnaar bleek het ondernemersduo Cindy Bekkers en Sandra Zwakhalen. Samen starten zij CuraMonde; een reisorganisatie die compleet verzorgde reizen, desgewenst op maat, organiseert voor mensen die afhankelijk zijn van zorg. Hiermee springen zij duidelijk in op een groeiende behoefte in de markt. Bovendien vallen zij perfect binnen de kansrijke sectoren waarop de Provincie zich de komende jaren zal richten. Uit handen van Sjef Jansen, voorzitter van het Minckelersfonds, ontving het ondernemersduo de bronzen Minckelerstrofee. Ter aanmoediging ontving het ondernemersduo uit handen van Claudia Vandenboorn (ABN AMRO) een cheque ter waarde van 750.

Meer nadruk op kansrijke sectoren
Prof. dr. Wil Foppen, directeur van de Universiteit Maastricht Business School, kijkt tevreden terug op de afgelopen jaren en vol vertrouwen vooruit naar de succesvolle jaren die komen gaan. Hoogstarters heeft in de afgelopen jaren meer dan zestig bedrijven begeleid naar hun start. De waarde van onze intensieve begeleiding van Zuid-Limburgse ondernemers is daarmee duidelijk bewezen. Hoogstarters is een begrip geworden binnen de Limburgse ondernemerswereld. Wel gaan we meer accent leggen op kansrijke sectoren, zoals Health Care & Cure, High Tech Systems, Chemie, Nieuwe Energie, en nieuwe markten voor toerisme. Ook gaan we de ondernemers meer en beter ondersteunen nadat ze gestart zijn. Ook Wethouder Jacobs van de Gemeente Maastricht onderstreepte de waarde van het Hoogstarters project. Tijdens de afstudeerceremonie van de 8e lichting Hoogstarters sprak hij met veel lof over het perspectief van creatieve ondernemers. De wethouder liet weten dat het project absoluut door moet gaan.

Nieuwe subsidies nodig voor Hoogstarters
Het project Hoogstarters is geïnitieerd door de Universiteit Maastricht en de Gemeente Maastricht, en is de afgelopen jaren mede ondersteund door de Provincie Limburg, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en Stichting Hoogstarters Limburg. De 8e Masterclass maakte gebruik van het laatste geld dat voor het project beschikbaar was. Of er een vervolg komt van het project is geheel afhankelijk of enkele subsidieverstrekkers weer geld in het project willen steken. Op dit moment zijn de gesprekken hierover in volle gang. De Universiteit Maastricht heeft in ieder geval al financiering toegezegd, ook de gemeente denkt zeer positief.

Inschrijving najaar
In verwachting dat de nieuwe subsidies zullen worden toegekend, zijn de voorbereidingen voor de 9e Masterclass Entrepreneurship & Business Planning (start in september) in volle gang. Geïnteresseerden worden aangeraden om zich alvast aan te melden voor de intake gesprekken die in augustus zullen plaatsvinden. Aanmelden kan via de website: www.Hoogstarters-Maastricht.nl.


------------------------------------------------- Einde Persbericht-------------------------------------

Extra achtergrondinformatie

Over Hoogstarters
Hoogstarters Maastricht begeleidt hoogopgeleiden in het vermarkten van hun kennis in de regio Maastricht. Opleiding, individuele coaching en netwerkactiviteiten ondersteunen de deelnemer in het opstellen van een goed gestructureerd ondernemingsplan en het daadwerkelijk succesvol implementeren van dit plan. Ook de hoogopgeleide die reeds een eigen bedrijf heeft, maar niet langer dan vijf jaar is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, kan gebruik maken van deze activiteiten om de levensvatbaarheid van zijn/haar onderneming te vergroten.

Winnaar Masterclass 8
Sandra & Cindy vormen een perfect voorbeeld van hoe het samensmelten van expertises kan leiden tot vernieuwende concepten. Sandra heeft zowel een opleiding tot verpleegkundige (Hogeschool Sittard) voltooid als een opleiding tot gezondheidswetenschapper (Universiteit Maastricht). Cindy heeft op haar beurt een opleiding tot manager van een reisbureau (NHTV) afgerond en heeft inmiddels jarenlange ervaring binnen de reiswereld. Met de vergrijzing en de groeiende aandacht voor zorg & welzijn spelen deze kersverse ondernemers duidelijk in op de behoeften van de markt.
Sandra Zwakhalen : 06-42060737
Cindy Bekkers : 06-22129087

Minckelersfonds
Het Minckelersfonds is in 1997 opgericht door de Universiteit Maastricht, de N.V. Industriebank LIOF en de SNS-bank Limburg. Het fonds heeft ten doel nieuwe ondernemers onder studenten, alumni en medewerkers van de Universiteit Maastricht en de Hogeschool Zuyd te bevorderen. Dit doen zij door risicodragend deel te nemen in de financiering van de bedoelde ondernemingen door een deel van de aandelen te verwerven en/of een lening al dan niet achtergesteld te verstrekken. Het Minckelerstrofee is een erkenning van de kwaliteit van een business plan dat volbracht is met de begeleiding van Hoogstarters Maastricht.

Noot aan de redactie
Voor meer informatie over het project en/of de 8e lichting Hoogstarters: Steven Goetstouwers (LIOF), tel 043 - 3280280. De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.