Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

10 juli 2006

Nr. 06/106

SIOD spoort 76 grote fraudes op in 2005

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft vorig jaar 76 complexe fraudezaken aan het licht gebracht op het gebied van sociale zekerheid en arbeidsmarkt. Hiermee was een bedrag gemoeid van 61,8 miljoen euro. Daarvan heeft 35,6 miljoen betrekking op ontduiking van premies en belastingen; 6,6 miljoen op uitkeringsfraude en 19,6 miljoen op maatschappelijke schade (bijvoorbeeld als gevolg van het gebruik van valse identiteitsbewijzen).

Dit blijkt uit het jaarverslag van de SIOD, de bijzondere opsporingsdienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In 2005 besteedde de dienst bijzondere aandacht aan de tuinbouw en fruitteelt, de levensmiddelenindustrie, de reïntegratiesector, de schoonmaakbranche en het beroepsgoederenvervoer op de weg. Bijna de helft van de opsporingsonderzoeken vond plaats in projecten in deze sectoren. Omdat de informatietechnologie allerlei nieuwe vormen van fraude mogelijk maakt, heeft de SIOD in 2005 zijn deskundigheid op dit gebied uitgebreid. De kennis over digitale fraude en de opsporing daarvan stelt de SIOD ook beschikbaar aan anderen, zoals uitkeringsinstantie UWV, de gemeentelijke sociale recherches en de politieorganisaties.

Bij de opsporingsonderzoeken van de SIOD werden vorig jaar in totaal 101 bedrijven en 245 personen als verdachte aangemerkt. Meer dan de helft van de verdachte bedrijven waren uitzendbureaus en loonbedrijven. De fraude verliep via verschillende constructies, waarbij bedrijven bijvoorbeeld gebruikmaakten van buitenlandse rechtspersonen, valse identiteitsbewijzen en neparbeidscontracten. Ook werd te weinig premie afgedragen en werden schijnzelfstandigen opgevoerd waar feitelijk sprake was van een dienstverband. Bij bijna de helft van de zaken die de SIOD onderzocht, lag de nadruk op georganiseerde illegale arbeid. Bij een aantal onderzoeken stuitte de SIOD tevens op mensensmokkel en ernstige vormen van uitbuiting, ook wel 'moderne slavernij' genoemd. Overigens bleek er bij veel zaken naast fraude op sociale zekerheidsterrein ook sprake van andere criminele activiteiten, zoals handel in verdovende middelen en faillissementsfraude.

De SIOD start onderzoek naar aanleiding van eigen signalen of meldingen van andere diensten zoals uitkeringsinstantie UWV, de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie of de politie. Ook maakt de dienst gebruik van tips van het Meldpunt M (Meld Misdaad Anoniem).

De SIOD pakt zware criminaliteit aan op het gebied van arbeidsmarkt en sociale zekerheid. De dienst is sinds vier jaar actief en richt zich op de grote, complexe fraudezaken. De dienst levert een bijdrage aan het behoud van het maatschappelijk draagvlak voor het stelsel van werk en inkomen met de aanpak van deze fraudes en het op basis van opgedane inzichten in opsporingsonderzoeken bijdragen aan de verbetering van wet- en regelgeving, beleid en de handhaving daarvan.


---

De volledige tekst van het SIOD-Jaarverslag staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op "Officiële publicaties" in de rechter knoppenbalk).