Wetterskip Fryslân

PERSBERICHT/UITNODIGING STICHTING WATERSCHAPSERFGOED (10-7-2006)

Monumentale schoorsteenpijp in stukken gezaagd

De 77 jaar oude en 25 meter hoge schoorsteenpijp van de vroegere verffabriek Bornemans in Sneek wordt woensdag 14 juli vanaf 14.00u in zes stukken gezaagd. Daarna worden de stukken met een trailer afgevoerd naar een opslagterrein in Sneek, in afwachting van de herplaatsing van deze pijp bij het monumentale gemaal van Echten aan het Tjeukemeer. Om de authenticiteit van de pijp zoveel mogelijk in stand te houden, is gekozen voor een unieke sloopmethode die in Nederland nog niet eerder toegepast is. De pijp wordt niet steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd, maar in grote stukken gezaagd en vervolgens afgevoerd. Deze keuze heeft ook gevolgen voor het vervoer van de pijpgedeelten. Bij herplaatsing van de pijp zullen de stukken voor het grootste deel over water op pontons vervoerd worden naar het gemaal te Echten. Maar dat zal pas gebeuren als de opdrachtgever, Stichting Waterschapserfgoed, voldoende geld bij elkaar gehaald heeft om de herplaatsing te kunnen betalen. Op zijn vroegst zal dat in het voorjaar van 2007 plaatsvinden. Het gemaal van Echten is in 1913 gebouwd als stoomgemaal. In de periode 1913-1928 stond er een schoorsteenpijp bij het gemaal. Na elektrificatie werd deze pijp overbodig waarna hij afgebroken is. De pijp van de voormalige verffabriek Bornemans is vrijwel identiek met de afgebroken pijp. Door herplaatsing van deze schoorsteenpijp wordt de vroegere monumentale situatie bij het gemaal in volle glorie hersteld. Het gemaal van Echten is sinds 2001 een rijksmonument en is onlangs geheel gerestaureerd.

U WORDT UITGENODIGD OM WOENSDAG 14 JULI VANAF 14.00U AANWEZIG TE ZIJN BIJ DE START VAN HET IN STUKKEN ZAGEN VAN DE SCHOORSTEENPIJP. LOCATIE: Oude Oppenhuizerweg 19 te Sneek.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met de secretaris van de Stichting Waterschapserfgoed, de heer J. Hagen (058-2922277; jhagen@wetterskipfryslan.nl).


---- --