Ingezonden persbericht


Apeldoorn, 5 juli 2006

PERSBERICHT van de Honk- en Softbalvereniging Robur'58

INTERNATIONAAL JEUGDHONK- EN SOFTBALTOERNOOI;

18E editie van DE SERIES

Heeft u even genoeg voetbal gezien? Vanaf dinsdag 10 juli is er alle mogelijkheid om nader kennis te maken met twee echte zomersporten: honk- en softbal. Welke volwassene is niet groot geworden met spelletjes als kastibal of slagbal? Honk- en softbal zijn eigenlijk broer en zus van deze schoolsporten, maar krijgen maar weinig aandacht. Volgende week kan dat veranderen!

Vanaf dinsdag 10 juli tot zondagavond 16 juli a.s. wordt in het Orderbos te Apeldoorn een internationaal jeugdhonk- en softbaltoernooi gespeeld. Voor de 18e keer reizen jongens- en meisjesploegen uit Amerika, Tsjechië, Zweden, België en Duitsland naar Apeldoorn. Daar ontmoeten de teams elkaar in twee poules: 12-15 jaar en 16 - 22 jaar. Dankzij de sponsors De Hypotheker, Woonaccent Makelaars en Robbers Accountants en Belastingadviseurs is de Honk- en Softbal Vereniging Robur'58 in staat deze jeugdteams een geweldige week te bezorgen. Overdag en vroeg in de avond worden op meerdere velden in de stad wedstrijden gespeeld. 's Avonds is er tijd voor ontmoeting tussen de continenten en de landen tijdens de disco of de karaoke. 's Middags hangt de geur van hamburgers over de velden, afgewisseld met wolken gravel als een speler of speelster probeert met een sliding het volgende honk te bereiken. Met een beetje geluk valt er ook een homerun over een van de hekken en dat is bij honkbal toch minimaal 92 meter...

18E EDITIE VAN DE SERIES
18 jaar geleden werd besloten om naast alle competities een internationaal toernooi te gaan organiseren. Het kreeg de naam: 'De Series'. Deze naam is gekozen met een knipoog naar de Amerikaanse 'World Series'; de oktoberfinale van het betaald honkbal waarin spelers vele miljoenen dollars jaarsalaris verdienen. Wij doen het 'voor niks', de toegang is gratis.

De eerste edities kenden al een aantal Amerikaanse teams waar Jong Oranje, maar zeker ook de Robur-jeugd, vaak de handen aan vol had. De buitenlandse coaches uitten hun waardering en via mond-op-mond reclame en de onuitputtelijke inzet van kaderleden als Reinhold Jahn groeide het toernooi gestaag. Jeugdspelers krijgen hier de mogelijkheid tegen buitenlandse teams te spelen terwijl de ontmoeting tussen de verschillende culturen minstens net zo belangrijk is.

Dit toernooi is uitgegroeid tot het beste Europese jeugdtoernooi; jeugdcoaches uit de U.S.A. komen graag met een team over de haringvijver naar Apeldoorn en in de afgelopen jaren hebben zowel teams uit het voormalige Oostblok (Spartak Moskou, Tsjechië) als Amerika en Europa deelgenomen. Voor de soms jonge spelers en speelsters, hun coaches, de buitenlandse scheidsrechters en begeleiding is de trip een 'once-in-a-lifetime experience'.

OPENING
Woensdagavond om 19 uur vindt de officiële opening plaats. Hierbij worden alle teams en de scheidsrechters geïntroduceerd en worden de volksliederen ten gehore gebracht. Enkele volksliederen zullen zelfs 'live' gezongen worden! Het werpen van de 'eerste bal' is een uitdaging die de laatste jaren door onze burgemeester, Fred de Graaf, is aangenomen. Gehuld in het clubuniform vormde deze 'first pitch' voor onze burgervader geen probleem. Voor deze editie hebben we wel een zeer bijzondere stunt geregeld om het toernooi te openen. Wees er bijtijds bij, dan mist u niets! Na de opening zal Jong Oranje honkbal een demonstratiewedstrijd spelen.

SFEER!
Het zenuwcentrum bestaat uit een 'Pipo-wagen', in het dagelijks leven schaftkeet van een bevriende aannemer. De toernooileiding geeft een bonnetje voor elke teruggevonden bal, en daar gaat de jongste jeugd voor! Wedstrijdschema's en statistieken hangen aan de wanden. Statistieken betekenen alles: niet voor niets is er een aparte prijs voor beste slagman/ -vrouw en beste slagvrouw/ -man. Een hele crew volgt elke bal tijdens de tientallen wedstrijden, die per computer verwerkt worden. De website www.robur58.com wordt door vele nieuwsgierige ouders in het buitenland bekeken: wat doet mijn zoon of dochter daar in Apeldoorn?

Er is een Kabelkrant in het clubhuis met de laatste nieuwtjes. Ook wordt er bij de bevriende collega-club WSB in de Maten gespeeld en dus rijden de busjes met spelers en speelsters af en aan naar wedstrijden en de diverse onderkomens: hotel, jeugdherberg of camping, waar ook de trouwe fans hun tenten hebben opgeslagen. Sommige ingekwartierde buitenlanders hebben zelfs een OV-fiets weten te bemachtigen; past u op als u ze ziet rondrijden, want een autorijbewijs is geen garantie! De veldploegen bestaan uit eigen jeugdleden. De meiden en jongens zijn tussen de wedstrijden in druk in de weer met het slepen van het gravel. Bij regen worden grote zeilen uitgerold, en daarvoor moet je goed samenwerken!

Het eten en drinken wordt door goed opgeleide vrijwilligers verzorgd. Er is een 'Snackstreet' ingericht waar u onder andere om een 'combibak' kunt vragen: een broodje hamburger met lekkere patates, en de sauzen zijn inclusief! Inmiddels is bekend dat augurken 'pickles' heten en Amerikanen niet aan de fricandel te krijgen zijn! Er zijn bezoekers die de hele week niets anders eten, dus is er ook voor fruit en gezonde broodjes gezorgd.

Onze sponsors hebben de mogelijkheid om hun relaties in ongedwongen sfeer te ontvangen. Er is een heuse VIP-tent, waar ook businessdagen kunnen worden gehouden: onder toezicht van onze eigen coaches kunnen de casual geklede VIP's zelf een balletje slaan en ervaren dat het een echt kunstje is!

SLUITING
De sluitingsceremonie begint zondag 16 juli om 19 uur. Opnieuw zullen de teams, de scheidsrechters en alle verzorgingstroepen hun opwachting maken, zullen de vlaggen gestreken worden; maar eerst: let's play ball!!

HONK- EN SOFTBALSCHOOL
Voorafgaand aan de Series wordt er o.l.v. buitenlandse coaches een honk/softbalschool georganiseerd voor de jeugd van 10 t/m 16 jaar. Uit heel Nederland komen ze, in hun eigen uniform, en worden getraind door Amerikaanse coaches die zowel in de U.S.A. als in Apeldoorn hun sporen verdiend hebben, geholpen door ons eigen kader.

DEFINITIEVE DEELNEMERS:

Honkbal / Baseball

USA Athletes International
Jong België
Jong Duitsland
Robbers-Woonaccent Robur '58
Warriors

(Ban Topa, team afkomstig van een Antillianen-project in Amsterdam Zuidoost, heeft helaas op 5 juli afgezegd; voor vervanging wordt gezorgd)

Softbal / Softball

Birds
Jong België
Jong Oranje
Robbers-De Hypotheker R '58
Tsjechië
USA Athletes International
Zweden

Mini Series

Nationaal Team België Junioren
Robbers-De Hypotheker Stars
USA Athletes
WSB

ACHTERGRONDINFORMATIE

EERST WAS ER VOETBAL.
Alle grote voetbalclubs hadden vroeger een honk- en softbalafdeling: Feyenoord, PSV, Sparta, Ajax. In 1958 (daarom de ' 58' in de naam) namen een stelletje Apeldoornse voetballers die al aan honkbal deden, het initiatief om een honkbalclub op te richten.

Zo werd vanuit de statige Apeldoornse voetbalclub ' Robur et Velocitas 1882' de honkbalclub Robur'58 geboren. In het Latijn is Robur: 'Kracht' en Velocitas: 'Snelheid', maar dat laatste ontbrak toentertijd blijkbaar, vandaar dat de honkballers verder gingen als Robur'58. Eerst werd op een voetbalveld gespeeld maar al snel verkaste men naar het Orderbos, waar in 1972 het mooiste honkbalveld van Nederland in gebruik werd genomen. Het clubhuis werd met oud-papieracties en cakeverkoop bij elkaar gespaard en nog steeds drijven we op vrijwilligerswerk. Na tien jaar werd een damesafdeling softbal opgericht en daarmee werd de basis gelegd voor een gezellige en sportieve sfeer die tot vandaag voort bestaat. De club telt momenteel zo'n 300 leden die voor een bedrag van 85 Euro (jeugd) tot 195 Euro (senioren) een heel jaar lang kunnen ballen.

COMPETITIE
Inmiddels hebben de twee topteams zich in de Nederlandse subtop een vaste plaats veroverd. zij spelen onder de naam ROBBERS Robur'58. De jeugdopleiding is goed ontwikkeld, mede door de inspanningen van de vorig jaar overleden Reinhold Jahn. Inmiddels heeft het eerste lid uit de eigen jeugdopleiding de aandacht getrokken van de kampioen van het betaalde honkbal in Amerika, de Chicago White Sox. Het toernooi wordt geheel door vrijwilligers gerund, die landelijk bekend staan als professionals. De Honk- en Softbal Bond gebruikt onze accommodatie graag en daarmee geven we inhoud aan de gemeentelijke slogan: 'Apeldoorn sportstad in het groen'.

KARAKTER
In onze sporten hoef je niet alle sportieve eigenschappen zelf te bezitten - de coach zet iedereen op de goede plaats: de krachtpatser, de snelle loopster, de technische uitblinkster, de speler die met veel theater een uitje kan maken. Daarbij moeten deze individuen als één team optreden: er wordt veel in het Engels aangemoedigd en een beetje uitdagen van de tegenstander is toegestaan. De scheidsrechters spelen een heel belangrijke rol: ze moeten meer dan 300 beslissingen per wedstrijd nemen. De spelregels behoren tot de ingewikkeldste van alle sporten. Je moet wel fit en gezond zijn om de wedstrijden gezond door te komen. Tijdens de Series hebben de wedstrijden een tijdslimiet; anders is het per team 9 beurten aanvallen of verdedigen en wisselen als er drie uit zijn. Het Honk - and softbalpubliek bestaat uit kenners en als u dat niet bent, wees dan gerust want dan wordt u graag wegwijs gemaakt. Voor- en tegenstanders zitten samen op de tribune te bespreken welke tactische zet één van de coaches nu weer gaat doen; waar zal de werpster de bal nu door de slagzone gooien, hoog of juist laag? U pikt het snel op en u zult genieten van deze jeugdspelers en -speelsters die alles geven om te winnen en zo in de finale terecht te komen.

Informatie over dit persbericht:
Loekie Jahn (coördinator organisatiecomité): tel. 06-51 78 67 40 of Hans Kunnen (PR Bestuur): 06-22 45 43 87

website: www.robur58.com;
hier is nadere informatie te vinden over deze series; foto-impressies van de laatste twee series vindt u bij 'hoogtepunten'

e-mail: series@robur58.com Toernooisponsors: -----------------------


---- --