Gemeente Zwolle

Opgeknapt schilderij 'Het Laatste Oordeel' terug in Schepenzaal


Datum uitgave: 10-07-2006
Het schilderij Het Laatste Oordeel is terug in het stadhuis. Na een uitgebreide restauratie is het doek weer te bewonderen in de Schepenzaal, de belangrijkste trouwlocatie van de gemeente Zwolle. Op woensdag 12 juli wordt stilgestaan bij de terugkeer. Dan wordt ook wordt een boekje gepresenteerd met alle informatie over de restauratie.

Gedurende de restauratie was een fotokopie van het schilderij in de zaal te zien. Het doek hangt aan de schouw en is 1,86 bij 2,18 meter groot. De verf van het schilderij liet los van de ondergrond en enkele verfdeeltjes verdwenen. Ook waren delen van het schilderij overgeschilderd en sprongen lijmnaden open. Daarom was de restauratie noodzakelijk.

Het Laatste Oordeel is een uniek en kostbaar schilderij. Waarschijnlijk is het geschilderd in 1606. Wie het geschilderd heeft, is onbekend. Onderzoek daarnaar heeft nog geen resultaat opgeleverd. Op het schilderij wordt de vertelling uit het evangelie van Mattheüs verbeeld, met onder meer duivels, engelen en skeletten. Net als de Schepenzaal is het schilderij een rijksmonument.

Over de restauratie van het Laatste Oordeel is een brochure samengesteld, in samenwerking met het team Monumentenzorg. Wethouder Janco Cnossen (Monumentenzorg) overhandigt het boekje aan directeur Bert Looper van het Historisch Centrum Overijssel op woensdag 12 juli. Geïnteresseerden kunnen daarbij aanwezig zijn, van 9.15 tot 10.15 uur in de Schepenzaal van het stadhuis (Grote Kerkplein 15). De restaurateur is aanwezig om te vertellen over het schilderij en de restauratie.

Bron: afdeling Communicatie