Ministerie van Financiën

Nieuwe 10-jarige lening via Dutch Direct Auction

nieuwsbericht | 10-07-2006 | nr 06-50 | Directie Voorlichting

Persbericht

PERS-2006-50

Den Haag, 10 juli 2006

Nieuwe 10-jarige lening via Dutch Direct Auction

Dinsdag 11 juli introduceert het Agentschap van het ministerie van Financiën een nieuwe 10-jarige benchmark lening via de Dutch Direct Auction (DDA).

Kenmerkend voor deze veilingmethode is de directe plaatsing van de lening bij de eindbelegger. Streven is om een groot deel van de uitgifte bij de real money accounts terecht te laten komen, zoals centrale banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en overige vermogensbeheerders. Daarnaast is de DDA een veilingmethode waarmee een groot bedrag in één keer geplaatst kan worden.

Het Agentschap beoogt met de aankomende DDA 5 miljard euro in één keer te plaatsen. De nieuwe 10-jarige benchmark lening heeft een coupon van 4% en loopt af op 15 juli 2016. De eerste heropening van de lening vindt plaats in september. In de loop der tijd zal de lening worden heropend totdat een volume is bereikt van ten minste 10 miljard euro. Zo lang deze omvang van 10 miljard euro nog niet is gerealiseerd, wordt de liquiditeit gegarandeerd door de repo-faciliteit waarvan Primary Dealers gebruik kunnen maken.

De DDA begint dinsdagochtend 11 juli om 10.00 uur met een initiële spread guidance van 1-3 basispunten. De 10-jarige staatslening zal worden geprijsd ten opzichte van de Duitse Bund aflopend op 4 juli 2016. Deze heeft een coupon van 4%. Vanaf de opening van de veiling om 10.00 uur kunnen beleggers biedingen inleggen via een Primary Dealer van hun keuze. Deelname van individuele beleggers is vertrouwelijk, aangezien alleen het Agentschap inzage heeft in het veilingboek.

De spread guidance kan gedurende de veiling door het Agentschap worden aangepast, maar zal uiterlijk om 15.00 uur definitief worden vastgesteld. De veiling duurt tot uiterlijk 17.00 uur. Het Agentschap heeft de mogelijkheid om het boek eerder te sluiten indien dit nodig is om het toewijzingspercentage beter te reguleren. Tijdens de veiling geldt een maximum bieding van ¤ 250 miljoen. Dit maximum kan gedurende de veiling worden aangepast, ook weer met het oog op het toewijzingspercentage.

Nadat het boek gesloten is, wordt de cut-off spread bepaald. De DDA is een uniforme prijsveiling, wat betekent dat alle beleggers dezelfde prijs betalen. De toewijzing vindt plaats op basis van vooraf bekendgemaakte regels zodat sprake is van een volledig transparant veilingproces. Op de cut-off spread krijgen 'Real Money accounts' voorrang boven zogenoemde 'Other accounts' zoals banken, ALM-desks en hedge funds. Om liquiditeit in de secundaire markt te waarborgen, behoudt het Agentschap zich het recht voor om 35% van de uitgifte toe te wijzen aan other accounts. Het Agentschap streeft ernaar de lening te prijzen op woensdag 12 juli tussen 10.00 en 12.00 uur. Het vaststellen van de prijs vindt minimaal 1 uur na de toewijzing plaats. Meer informatie over de DDA staat op de website van het Agentschap, www.dsta.nl.