Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

25 oktober tot 16 november

Diepte-/Profielschouw 2006 gebied Oude Rijn

11 juli 2006- Schouwmeesters van het waterschap controleren van 25 oktober tot 16 november of de sloten in het gebied Oude Rijn voldoende zijn schoon gemaakt.

Voor goed waterbeheer zijn goed onderhouden sloten nodig. De diepte-/profielschouw is de controle op het buitengewoon onderhoud van de sloot.

Dit houdt in dat u de sloot op de oorspronkelijke diepte en profiel terug moet brengen. Oorspronkelijke diepte is voor schei- en binnensloten een waterdiepte van 60 centimeter ten opzichte van het ter plaatse geldende winterpeil.

Waar wordt de schouw gehouden?

De schouw zal worden gehouden in gebied Oude Rijn in de volgende polders:
Achttienhoven, Barwoutswaarder, Breeveld, Breudijk, Gerverscop, `s-Gravesloot, Groot-Hekendorp, Groot Houdijk, Haanwijk, Hornpolder, Kamerik-Mijzijde, Kamerik-Teylingen, Klein-Hekendorp, Klein Houtdijk, Kockengen, Lange Weide, Meijepolder, Noord Linschoten, Noordzijderpolder, Oudeland en Indijk, Papekop en Diemerbroek, Rapijnen, Rietveld, Ruige Weide, Schagen en den Engh, Snel en Polanen, Snelrewaard en Zuid-Linschoten, Spengen, Teckop, het Westeinde van Waarder, Weypoortsche Polder, Wulverhorst, Zegveld en Zegvelderbroek.

Onderhoudsplicht

Het woord "onderhoudsplicht" geeft al aan dat onderhoud verplicht is en niet vrijblijvend.
De onderhoudsverplichting bestaat uit:

* het in stand houden van de oorspronkelijke afmetingen (breedte en diepte) van de sloot;

* het zorgen voor een goede staat van onderhoud van in de sloot aanwezige kunstwerken, zoals bruggen, duikers en dammen.

Het onderhoud moet vóór 25 oktober 2006 uitgevoerd zijn. We stellen u nu reeds van deze schouw op de hoogte, zodat u er met uw planning/bedrijfsvoering rekening mee kunt houden.

Waarom deze diepte-/profielschouw?

Sloten moeten voldoende schoon zijn, omdat anders de aan- en afvoer van water niet goed verloopt: het land wordt te nat of te droog. Ook is een niet (goed) onderhouden sloot slecht voor het watermilieu omdat bij warm weer het water te weinig zuurstof bevat. Dit kan leiden tot de sterfte van planten en dieren.
Bij peilverlagingen is de diepte van de watergang nog eens extra belangrijk. De problemen die ontstaan bij onvoldoende waterdiepte komen dan versneld tot uiting.

Als het onderhoud niet (goed) wordt uitgevoerd
Als het onderhoud niet op tijd, of niet voldoende wordt uitgevoerd zal het waterschap zijn bevoegdheden gebruiken om tot nakoming van de onderhoudsplicht te komen. Het inzetten van bestuursdwang, het waterschap zal het onderhoud dan op uw kosten (laten) uitvoeren, kan een gevolg zijn van het niet (tijdig en/of goed) onderhouden van de sloten.