Gemeente Alkemade


Blauwemolenweg langer afgesloten vanwege werkzaamheden HSL-Zuid

Ter hoogte van Rijpwetering is vanwege het schuiven van de ondergrond een damwand aangebracht in het talud van de HSL-baan. Het aanbrengen van de ankers, om de damwand te kunnen aanspannen, gaat minder snel dan voorzien. Daarnaast zorgt ook het werken tijdens de testfase voor de nodige onderlinge afstemming. Dit heeft tot gevolg dat de Blauwemolenweg langer dan eerder gemeld afgesloten moet blijven. Naar verwachting beginnen in september 2006 de werkzaamheden om het spoor deels te vervangen waarvoor opnieuw een afsluiting nodig is. De HSL-Zuid ligt in Rijpwetering grotendeels op een betonnen plaat langs de A4. Deze situatie in een van oudsher zettingsgevoelig gebied, betekent dat de ondergrond zowel horizontaal als verticaal kan verplaatsen. In het ontwerp is hier rekening mee gehouden door plaatselijk lichte materialen te gebruiken. Vervolgens is het zettingsproces gevolgd.

De meetresultaten gaven aan, dat er toch meer horizontale verplaatsing optrad, plaatselijk tot 30 mm, dan vooraf berekend en toegestaan (maximaal 5 mm) zodat er extra maatregelen nodig zijn. In het talud van de HSL-Zuid is daarom over circa 500 strekkende meter, een verankerde damwand aangebracht. De damwand is inmiddels geslagen en deze wordt nu verankerd.

Vervolgens moet de spoorconstructie zelf worden vervangen over een lengte van maximaal 800 meter. Het nieuwe spoor zal ook een hogere nastelbaarheid krijgen. Tijdens de testritten wordt bepaald tot welke snelheid gereden kan worden. Vooralsnog kunnen de testritten volgens planning doorgang vinden.