Het Nederlandse Rode Kruis

11 juli 2006
Srebrenica: Rode Kruis helpt bij zoektocht naar vermisten

Rode Kruis-vrijwilligers interviewen nabestaanden. Met de gegevens worden lichamen uit massagraven geïdentificeerd.

Het is gebeurd toen hij naar de bus liep, de laatste bus die uit Srebrenica vertrok. Alle mannen werden uit de rij gehaald. Alleen vrouwen mochten mee. Mijn moeder is op de bus gestapt, mijn vader mocht niet mee. Sindsdien heb ik niets meer van hem gehoord. Al elf jaar niet meer. Waarschijnlijk is hij dood, maar dat weet ik niet. Ik ben op zoek naar bewijs daarvoor, naar bevestiging. Pas dan kan ik deze periode afsluiten.

Een decennium op zoek
Het is het verhaal van een jonge Bosnische vrouw, die al een decennium lang op zoek is naar haar vader. Net als duizenden andere mensen uit voormalig Joegoslavië is haar een van de ergst denkbare dingen overkomen: hun vader, man of kind is vermist vanwege oorlogsgeweld.

Bijna 11 jaar na het beëindigen van de Balkan-oorlog worden nog altijd 15.275 mensen vermist. De meesten van deze vermisten liggen vermoedelijk in één van de vele massagraven in dit gebied. Het Rode Kruis verzamelt gedetailleerde informatie over de vermisten personen, de zogenoemde ante mortem data. Daarmee helpt het Rode Kruis nabestaanden om hun dierbaren te identificeren.

Alles komt weer boven

De vrijwilligers verzamelen allerlei gegevens van het slachtoffer zoals gebitskenmerken: de zg ante mortem data

Rode Kruis-vrijwilligers interviewen in 14 Europese landen familieleden van vermisten. In Nederland zijn inmiddels 61 nabestaanden geïnterviewd door Rode Kruis-vrijwilligers. Beppie Klasen is één van die vrijwilligers. Zon interview is heel emotioneel. Je vraagt naar omstandigheden waaronder de persoon verdwenen is. We vragen naar fysieke kenmerken zoals botbreuken of gebitskenmerken, kleding, persoonlijke bezittingen. Door dat gesprek komt alles weer boven. Ik maak mee dat mensen me huilend vastpakken omdat ze zo blij zijn dat er eindelijk iemand naar hen luistert.

Dan kan ik het afsluiten
Alle gegevens uit die interviews worden opgeslagen in een databank. Die ante mortem data zijn zo belangrijk omdat ze vaak de sleutel tot identificatie zijn. Want alleen met DNA lukt het veelal niet. En kleding, sieraden, brillen en andere voorwerpen vergaan veel minder snel dan een lichaam. Wanneer mensen geïdentificeerd zijn, kunnen nabestaanden hun dierbare herbegraven en aan het rouwproces beginnen. Beppie Klasen: Een Bosnische vrouw vertelde: ik hoop dat ik ook ooit mijn man kan begraven. Dan kan ik het een plaats geven, dan kan ik het afsluiten.

Er zijn nu 6855 mensen geïdentificeerd, waarvan ruim 1000 dankzij dit ante mortem data project. Zij zijn overgedragen aan nabestaanden voor een herbegrafenis.

Meer informatie:

* Als een dierbare van u vermist is in het voormalig Joegoslavië en u heeft nog geen ante mortem data gegeven, kunt u contact opnemen met de afdeling Opsporing en ondersteuning van het Nederlandse Rode Kruis, tel 070-44 55 822, email: tracing@redcross.nl
* Het Rode Kruis spoort mensen op