Universiteit van Amsterdam

Personalia

Dr. D.F. Zandstra (1951) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Intensive care geneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Teaching Hospital AMC-OLVG.

Durk Zandstra begon zijn professionele loopbaan als fulltime intensivist in 1981 in het Academisch Ziekenhuis te Groningen. Als een van de eerste fulltimers binnen dit vakgebied droeg hij bij aan de vorming van de kliniek en het onderzoek Als klinisch onderzoeker was Zandstra betrokken bij het onderzoek naar infectiepreventie bij IC-patiënten door middel van Selectieve Darm Decontaminatie (SDD), het toedienen van medicijnen om infecties die vanuit darmdragerschap ontstaan, tegen te gaan. Hij richtte zich tevens op beademingsmodaliteiten - in het bijzonder de differentiële beademing - en de pathogenese van stress-ulceraties (maagzweren ten gevolge van stress) bij IC-patiënten. Daarnaast deed hij onderzoek naar het gebruik van vaatverwijders bij septische shock. In zijn toekomstig onderzoek zal Zandstra zich richten op het gebied van postresuscitatiegeneeskunde. Patiënten die na een hartstilstand gereanimeerd zijn en weer eigen hartactie hebben, lijden veelal aan stoornissen in vitale functies (hersenen, hart, longen, nieren, darmen). Deze stoornissen die het gevolg zijn van de circulatiestilstand vereisen een intensieve behandeling op de intensive care afdeling. Doel van het onderzoek is om te komen tot betere overlevingskansen voor deze groep patiënten waarvan op dit moment zeker de helft na een aanvankelijk succesvolle reanimatie alsnog komt te overlijden.

Zandstra is sinds 1987 als intensivist verbonden aan het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) in Amsterdam en sinds 1994 als Medisch Hoofd Intensive Care. Daarnaast is hij sinds 1994 als eerste opleider voor het aandachtsgebied Intensive Care Geneeskunde in Nederland erkend. Zandstra is tevens gasthoogleraar Intensive Care Geneeskunde aan de University Gadjah Mada in Djokjakarta (Indonesië). Hij bekleedt bestuursfuncties bij de Stichting Invensief en de Stichting Samenwerkende Medische Specialisten, en hij is lid van verschillende commissies binnen en buiten het OLVG.

Dr. K. Brinkman (1961) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder kwaliteit van HIV zorg, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Teaching Hospital AMC-OLVG.

Kees Brinkman studeerde Geneeskunde aan de UvA en promoveerde bij het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst (CLB) in Amsterdam op een onderzoek naar Lupus Erythematodes (een auto-immuunziekte die het gevolg is van een stoornis in het afweersysteem). Tijdens zijn opleiding tot internist raakte hij al vanaf 1990 in het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg betrokken bij de zorg en het onderzoek rond HIV-geïnfecteerde patiënten. Vanaf 1995 zag hij de HIV-infectie veranderen van een dodelijke ziekte in een behandelbare aandoening. De nadruk van de behandeling verschoof geleidelijk van een complexe therapie met veel bijwerkingen naar een eenvoudige, goed te verdragen vorm, die bovendien effectiever bleek. Vooral Brinkmans publicaties rond mitochondriale toxiciteit (een verstoring van de energiehuishouding in cellen) van bepaalde HIV-medicijnen droegen internationaal bij aan het inzicht in de langetermijnbijwerkingen van deze therapie en de kwaliteit van leven van de patiënt. Op basis van huidige inzichten lijkt de levensverwachting van HIV-patiënten te normaliseren.


Door het toenemend aantal patiënten en het steeds chronischer karakter van de aandoening neemt de druk toe op de logistiek van ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Hierbij wordt onder andere een toevlucht genomen tot taakdelegatie naar HIV-gespecialiseerde verpleegkundigen en tot transmurale zorgtrajecten. Binnen zijn nieuwe functie beschouwt Brinkman het als zijn belangrijkste taak de komende jaren de kwaliteit te bewaken van deze uitdijende HIV-zorg en daarnaast het kennisniveau rondom deze zorg uit te breiden buiten de huidige HIV-gespecialiseerde centra.

Brinkman is sinds 1999 verbonden aan het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. Hij is werkzaam als internist-infectioloog en staflid van de vakgroep Interne geneeskunde. Daarnaast is hij coördinator van de co-assistentenopleiding Interne geneeskunde en waarnemend opleider Interne geneeskunde. Hij is bestuurslid van de Nederlandse Vereniging AIDS Behandelaren en voorzitter van de landelijke werkgroep voor Richtlijnen van HIV therapie.