Financiële doelstellingen bij overname onderbelicht

Mazars berenschot cf

Helft fusies en overnames niet-beursgenoteerde bedrijven mislukt

Amsterdam, 11 juli 2006 - Nederlandse niet-beursgenoteerde ondernemingen die een bedrijfsovername plegen, vinden marktdoelstellingen belangrijker dan financiële doelstellingen. Dit is de uitkomst van een onderzoek door Mazars Berenschot Corporate Finance in samenwerking met de Universiteit van Tilburg naar bedrijfsovernames onder 500 Nederlandse niet-beursgenoteerde ondernemingen. Het versterken van de marktpositie (40%) en het verkrijgen van toegang tot nieuwe markten (31%) is bij de ondernemingen een belangrijke doelstelling. Het vergroten van de winstgevendheid is slechts bij 21% van de ondervraagden van belang.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de voorbereiding van bedrijfsovernames door niet-beursgenoteerde ondernemingen beperkt is. Ondanks het in eerdere onderzoeken bewezen belang van een gestructureerd planningsproces, worden zowel de strategische als de operationele planningsprocessen voorafgaand aan de overname, slechts door een klein deel van de ondernemingen (11%) volledig doorlopen. Ook stelt 11% van de ondernemingen alternatieve strategieën op, waarvan 8% die strategieën evalueert. Van de ondernemingen stelt 16% vooraf een stappenplan op voor het overnameproces. Procedures voor het zoeken van overnamekandidaten worden opgesteld door 3% van de ondernemingen, waarbij criteria om deze ondernemingen te beoordelen door 11% van de ondernemingen worden geformuleerd.

Opvallend is dat circa de helft van de ondernemingen in staat was om de doelstellingen van de bedrijfsovername volledig te realiseren. De realisatie van een toegang tot nieuwe markten, snellere groei, grotere winstgevendheid en het benutten van synergie werd door 35 tot 55% van de ondernemingen tot stand gebracht. Minder dan de helft van de ondernemingen, die het versterken van de marktpositie zeer belangrijk vinden, blijkt in staat om deze doelstelling volledig te realiseren.

Mazars Berenschot
Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF), een jointventure van accountancy dienstverlener Mazars en organisatieadviesbureau Berenschot, adviseert ondernemers en ondernemingen bij fusie- en overnametransacties en het waarderen en financieren van ondernemingen. Naast eigen vestigingen in Amsterdam en Utrecht is MBCF één van de initiatiefnemers van het internationale fusie-en overnamenetwerk van Moores Rowland International.


Noot voor de redactie,