Gemeente Gorssel

Vleermuizen en steenmarters

Vleermuizen of steenmarters in uw huis: dat is even schrikken. Vleermuizen kunnen in de meeste gevallen gelukkig geen kwaad. Bovendien zijn ze als insecteneters bijzonder nuttig. Steenmarters zijn ook nuttig omdat ze onder meer muizen en ratten eten, maar geven soms wel overlast. Het gaat slecht met deze dieren in Nederland en daarom zijn ze beschermd. Ze kunnen niet zomaar worden gedood of weggehaald.

Vleermuizen richten bijna nooit schade aan, steenmarters soms wel De meeste mensen schrikken als ze met vleermuizen te maken krijgen en denken dat ze een invasie van ongedierte hebben. Ze vrezen voor schade aan het huis of verspreiding van ziekten. Maar vleermuizen in uw huis zijn zelden een invasie: ze zoeken gewoon een warm en droog verblijf. Een spouw, een dak en ook wel zolders voldoen prima. Vleermuizen zijn geen muizen: ze werpen één jong per jaar, graven of knagen niet en eigenlijk slapen ze alleen maar, als ze in hun dagverblijf zijn. Poepen en plassen doen ze keurig buiten. Voor schade aan uw huis hoeft u dus niet bang te zijn, behalve als uw vleermuizen op uw zolderruimte heeft: daar plassen en poepen ze wel binnen. Een plastic zeil is dan voldoende om schade te voorkomen tot ze weg zijn. Steenmarters geven vaak wel overlast, door geluid, stank of prooidierresten. Ook knagen steenmarters soms kabels door. Een advies van de gemeente zal bij daadwerkelijke overlast diervriendelijke wering inhouden. Als er geen overlast is, kunnen vleermuizen en steenmarters vaak zonder problemen blijven.

Meldpunt
Sinds januari 2002 zijn alle gemeenten in Nederland verantwoordelijk voor het afhandelen van meldingen met betrekking tot beschermde diersoorten in het huis. Indien u een klacht heeft, dan kunt u dit melden bij mevrouw D. ten Hove van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling en Verkeer, telefoon 0573-289222. Er wordt dan een afspraak met u gemaakt om te kijken of het probleem verholpen kan worden.
Let op: het gaat alleen om vleermuizen of steenmarters die in huis zitten en die u een probleem geven. Vleermuizen die rondjes vliegen bij u in de tuin of steenmarters die u op straat ziet, hoeft u niet te melden.

Meer informatie
Als u algemene vragen heeft over vleermuizen of steenmarters kunt u kijken op www.landschapsbeheergelderland.nl en www.minlnv.nl bezoeken voor meer informatie of contact opnemen met de Vereniging voor Zoogdierkunde, telefoon (026) 37 05 318.